‘NAM wil honderden schade- en versterkingsdossiers inzien’

Boerderij met aardbevingsschade
Boerderij met aardbevingsschade © FPS/Jos Schuurman
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil honderden schade- en versterkingsdossiers van gedupeerde Groningers inzien. Dat moet gebeuren in het kader van de arbitragezaak die de NAM aanspant tegen het Rijk.
Dat schrijft het Financieele Dagblad.
De NAM zegt die dossiers van Groningse aardbevingsslachtoffers te willen bekijken om te kunnen beoordelen of opgelegde rekeningen gebaseerd zijn op ‘deugdelijke schadebesluiten’. Dit staat te lezen in documenten bij de arbitragezaak die de NAM aanspant.

Meer informatie nodig

De NAM zegt meer informatie nodig te hebben over de kosten van de versterkingsoperatie. Ze wil weten of die conform de afspraken worden doorbelast. Ook wil het bedrijf onderzoeken of kosten dubbel aan de NAM worden gefactureerd.
Zolang er onvoldoende duidelijkheid is, kan de externe accountant de uitgaven niet accepteren, aldus de NAM volgens het FD.

Aansprakelijkheid afkopen

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, zei vrijdag dat het in één keer afkopen van de aansprakelijkheid van de NAM een oplossing zou zijn voor de arbitragezaak.

Kabinet teleurgesteld

In een brief aan de Tweede kamer schreef de kersverse staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag dat het kabinet teleurgesteld is in het 'juridisch betwisten' van de rekeningen en het opvragen van gedetailleerde informatie door de NAM.
De staatssecretaris zei bovendien te werken aan een juridische beoordeling van het informatieverzoek van de NAM.
Het Nederlands Arbitrage Instituut
Het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) is een stichting die volledig onafhankelijk en onpartijdig arbitrages, bindendadviesprocedures en mediations administreert. Het NAI heeft geen enkel winstoogmerk. Het is het grootste algemene arbitrage-instituut in Nederland.
Wat is arbitrage?
Arbitrage is rechtspraak door arbiters. De gemiddelde NAI-arbitrage duurt vanaf de aanvraag tot het eindvonnis ongeveer 9 maanden. Vonnissen zijn bindend voor alle partijen.
Bron: nai-nl.org