Meer e-bikes gestolen in de gemeente Groningen: 'Zet fiets ook in woning op dubbel slot'

Een 'ouder' model e-bike met een losse accu achterop
Een 'ouder' model e-bike met een losse accu achterop © Jos Schuurman/ FPS
Het afgelopen jaar zijn er in de gemeente Groningen ongeveer 50 procent meer e-bikes gestolen dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het aantal aangiftes van diefstallen, in kaart gebracht door Centrum Fietsdiefstal.
In 2021 werd er 415 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike in de gemeente. Het jaar daarvoor was dat nog 277 keer.
Landelijk gezien werden er in 2021 zo'n 25 procent meer aangiftes gedaan dan in 2020. Het gaat dan om 22.593 aangiftes in heel Nederland vorig jaar.

'Zet e-bike ook in woning en schuur vast'

Verreweg de meeste diefstallen van e-bikes gebeuren op straat. In zo'n 8 procent van de gevallen worden fietsen weggenomen uit schuren, woningen, garages, kantoorpanden of andere gebouwen.
'Dit maakt duidelijk dat criminelen observeren waar dit soort fietsen wordt gestald. Het is daarom belangrijk om de e-bike ook op deze plekken met twee sloten te beveiligen en vast te maken aan de grond of muur', schrijft het Centrum Fietsdiefstal.

Minder aangiftes van diefstal 'normale fietsen'

In tegenstelling tot de e-bikes, is het aantal aangiftes van 'normale' fietsendiefstallen opnieuw afgenomen. Landelijk gezien werden er in 2021 26.365 aangiftes gedaan, terwijl dat een jaar daarvoor nog 47.944 keer werd gedaan. Het lijkt daarom dat er minder 'normale fietsen' zijn gestolen, maar dat hoeft niet per se: het kan ook zijn dat de bereidheid tot aangifte van een reguliere fietsendiefstal is afgenomen. Groningse cijfers zijn helaas onbekend.
Volgens een eerder onderzoek bleek dat slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte deed van een gestolen reguliere fiets. 'Aangiften van e-bikediefstal worden vaker gedaan, omdat e-bikes meestal zijn verzekerd en de verzekeraar in dat geval een aangifte eist.'