Omwonenden zoutwinning Borgercompagnie willen afsluiting van 'Nedmagweg'

Omwonenden van de zoutwinning van Nedmag bij Borgercompagnie zijn boos op de gemeenten Veendam en Midden-Groningen. Volgens de bewoners is de ontsluitingsweg van de zoutwinlocatie nooit op de juiste gronden vergund.
Ze vragen beide gemeenten en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om het gebruik van de weg stil te leggen.
Nedmag is op de locatie bezig met de voorbereidingen voor het slaan van nieuwe zoutbronnen. De weg wordt gebruikt om al het bouwverkeer buiten Borgercompagnie te houden.
Bekijk de reportage:
Onvrede over 'Nedmagweg' bij omwonenden

'Dit gaat voor gevaarlijk situaties zorgen'

De vrachtwagens rijden vanaf deze week via de Veendammerweg en een klein stukje van de Kalkwijk richting de zoutwinning, maar de omwonenden vinden dat geen oplossing.
'Het is precies het stuk waar ook de fietsers de Kalkwijk op gaan of juist net verlaten. Dit gaat voor hele gevaarlijke situaties zorgen. Ik ben bang dat die fietsers zich vaak in de dooie hoek van de vrachtwagens bevinden', zegt voorzitter Hielke Penninga van bewonersvereniging 't Kalkwijksterlint.

'Weg is illegaal'

Volgens de omwonenden ligt de weg er bovendien illegaal. De gemeente Veendam zou een vergunning hebben verleend op het moment dat er nog sprake was van een agrarische kavelweg in plaats van een ontsluitingsweg voor een industriegebied en dus voldoet die vergunning niet meer, zeggen de omwonenden.
'Er is voor ons gevoel opnieuw sprake van een procedure die niet zuiver verloopt ten voordele van een mijnbouwbedrijf. Daar hebben we helaas wat meer ervaringen mee in het Groningse', aldus Penninga.
In oranje is de nieuwe weg aangegeven
In oranje is de nieuwe weg aangegeven © fotomontage RTV Noord

'Weg wordt aangegrepen om tegen mijnbouw te protesteren'

Wethouder Schmaal van de gemeente Veendam zegt dat de vergunning wel degelijk voldoet. 'Die vergunning is van langer terug, maar we wisten toen al wel dat die weg uiteindelijk hiervoor gebruikt zou worden. De bewoners die nu klagen zijn tegen de mijnbouw en grijpen de weg aan om bezwaar te maken', aldus Schmaal.
Penninga geeft toe dat de ontsluitingsweg inderdaad een aanleiding is om opnieuw te protesteren tegen de mijnbouw in het gebied. In de omgeving zitten ze totaal niet te wachten op de nieuwe zoutputten.
'We zijn natuurlijk sowieso tegen de zoutwinning met alle risico's, dus eigenlijk liever helemaal geen zoutwinning. Maar als er dan toch een weg aangelegd moet worden, dan een route die voor zowel Borgercompagnie als ons bij de Kalkwijk veilig is', zegt Penninga.
Het stukje van de Kalkwijk waar zowel de vrachtwagens als de fietsers gebruik van maken
Het stukje van de Kalkwijk waar zowel de vrachtwagens als de fietsers gebruik van maken © Jeroen Willems / RTV Noord

Midden-Groningen gedoogt

De weg ligt voor een klein deel op het grondgebied van de gemeente Midden-Groningen. Die gemeente is tegen de mijnbouw in het gebied, maar gedoogt omwille van de veiligheid het gebruik van de weg.