UMCG biedt petitie met 262.000 handtekeningen aan in Den Haag (update)

Het aanbieden van de petitie in Den Haag
Het aanbieden van de petitie in Den Haag © Tristan Braakman/RTV Noord
Een afvaardiging van het UMCG heeft dinsdagmiddag in Den Haag de petitie 'Laat UMCG een (kinder)hartcentrum blijven' aangeboden. Die petitie moet er voor zorgen dat het kinderhartcentrum van het ziekenhuis open blijft.
De petitie werd om precies te zijn 262.102 keer ondertekend. Ze werd overhandigd aan leden van de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Alle handtekeningen zijn door een drukker uitgeprint en gebundeld in dertien boekwerken.
De aanbieders van de petitie doen hun verhaal in Den Haag:
Petitie voor behoud kinderhartcentrum aangeboden: 'Ik hoop dat het indruk maakt'
De petitie werd opgestart toen bekend werd dat toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) de kinderhartcentra in Groningen en Leiden wilde sluiten. Die specialistische zorg moet geconcentreerd worden in Utrecht en Rotterdam, vindt ook zijn opvolger Ernst Kuipers (D66).
Deze dag is uitputtend voor mij, maar dit is een heel belangrijke zaak
Hartpatiënt Karolien Jaspers

Overhandiging door twee moeders van hartpatiënten

De petitie werd overhandigd door onder anderen twee moeders van hartpatiënten. Bij de overhandiging was ook Karolien Jaspers (41) uit Groningen aanwezig. Ze is al haar hele leven lang hartpatiënt bij het UMCG. Over Karolien verscheen eerder op RTV Noord dit verhaal.
De petitie
De petitie © Elwin Baas/RTV Noord
Jaspers werd dinsdagmorgen door een chauffeur bij de ingang van het UMCG opgehaald en naar Den Haag gereden, zodat ze weinig mogelijk energie zou verspillen tijdens de reis. Er gingen enkele UMCG-verpleegkundigen met haar mee.
De kosten van dat vervoer worden gesponsord door een bedrijf dat het UMCG een warm hart toedraagt.
Karolien Jaspers, vlak voor vertrek
Karolien Jaspers, vlak voor vertrek © Elwin Baas/RTV Noord

Spannend en uitputtend

‘Of ik dit spannend vind? Als je me dit twee maanden geleden had gevraagd, zou ik gezegd hebben: ja hallo, dat ga ik nooit doen. Het is heel ver. Ik ben niet gewend om een hele dag op pad te zijn. Dat is uitputtend voor mij. Maar ik heb een paar dagen voorgeslapen en dit is echt een heel belangrijke zaak’, vertelde Jaspers dinsdagmorgen vlak voor het vertrek.
De petitie
De petitie © Tristan Braakman/RTV Noord
Over de 262.000 krabbels die verzameld zijn, zei Jaspers: ‘Ruim een kwart miljoen handtekeningen, dat is echt uitzonderlijk volgens mij. Ik heb gehoord dat het dertien boeken zijn. En er gaat ook nog een boek mee met verhalen van patiënten en hun ouders. Daarmee hopen we aan de Kamer duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat het kinderhartcentrum openblijft.’
Het aanbieden van de petitie werd door RTV Noord live uitgezonden via Facebook:
Ook het UMC Leiden bood dinsdag een petitie aan. In de Sleutelstad zijn 70.000 handtekeningen verzameld.
'De zorg staat op het spel en dus komen we in actie'

Maandagavond al afgetrapt

De activiteiten rondom het aanbieden van de petitie werden eigenlijk maandagavond al afgetrapt. Verschillende Groningse gebouwen, zoals het DOT, kleurden rood. Op de gevel naast de hoofdingang van het UMCG was via een lichtprojectie de slogan 'Laat het hart kloppen in het Noorden' te lezen.
'Overal hangen ook vlaggen', zegt kinder ic-verpleegkundige Lianne van der Horn van het UMCG. 'De hele stad, de hele provincie en eigenlijk het gehele Noorden leven mee.'
UMCG strijdt voor behoud Kinderhartcentrum

Debat op 17 februari

De Tweede Kamer praat 17 februari over de kinderhartchirurgie in ons land. Eerder die week is er een hoorzitting met alle betrokkenen in de Kamer.
Het gebouw van de Tweede Kamer
Het gebouw van de Tweede Kamer © Tristan Braakman/RTV Noord
Update: Dit bericht is aangevuld met de Facebook Live over het aanbieden van de petitie.