Voorwaardelijke werkstraf voor veroorzaken ongeluk Finsterwolde waarbij drie doden vielen

De plek van het ongeluk in Finsterwolde
De plek van het ongeluk in Finsterwolde © Noor Vloeimans/RTV Noord
De 34-jarige Sandra K. heeft een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeluk aan het Modderland in Finsterwolde in augustus 2020. Bij dat ongeluk kwamen drie inzittenden om het leven.
Twee van de drie inzittenden waren op een verjaardagsfeestje in Finsterwolde geweest. K. had hen ’s nachts opgehaald om naar huis in Bad Nieuweschans te brengen.
Op de terugweg gaat het mis: de zwaarbeladen Seat Arosa vliegt uit de bocht, knalt tegen een boom en vliegt in brand. Het lukt alleen de bestuurster om de auto te verlaten. K. probeert nog om de drie mannen uit de auto te halen, maar dat mislukt. Ze raakt buiten bewustzijn en de auto met de drie slachtoffers brandt volledig uit. Een van de drie mannen is de vader van haar jongste kind.

'Blijf van het stuur af!'

In de ambulance onderweg naar het UMCG roept K., terwijl ze niet bij kennis is, een paar keer: ‘Blijf van het stuur af!’ Volgens haar huidige partner roept ze dat nog steeds geregeld in haar slaap.
Hierdoor kan volgens de rechtbank niet bewezen worden dat het ongeluk K.’s schuld is. Wel vindt de rechtbank bewezen dat K. te hard gereden heeft over de verkeersdrempel. Daar is een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur toegestaan. Volgens de politie reed ze tussen 67 en 94 kilometer per uur. Omdat K. wel aantoonbaar te hard reed, krijgt ze een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

Psychische problemen

‘K. lijdt zwaar onder het ongeval en is de vader van haar kind kwijt’, zegt de rechter. Een werkstraf is gezien haar psychische toestand niet haalbaar. Een geldboete ook niet, vanwege financiële problemen.
Het ongeval heeft grote impact gehad op Finsterwolde en Bad Nieuweschans. Er is een paar dagen na de dood van het drietal een stille tocht georganiseerd om hen te herdenken.