Schaatshelden op de Spelen inspireren leerlingen op het Kamerlingh Onnes

Leerlingen van het Kamerlingh Onnes kijken naar olympisch kampioen Kjeld Nuis
Leerlingen van het Kamerlingh Onnes kijken naar olympisch kampioen Kjeld Nuis © Remco in 't Hof/RTV Noord
In plaats van te gymmen kijken de leerlingen van de middelbare school Kamerlingh Onnes in Groningen dinsdagochtend gezamenlijk naar de verrichtingen van hun schaatshelden op de Olympische Spelen in China.
Olympische ringen, oranje vlaggen en een gigantische breedbeeldtelevisie in de gymzaal: het Kamerlingh Onnes gaat helemaal op in de olympische overwinningsroes van de oranjeschaats(st)ers.

'Leren van de schaatshelden'

'We kunnen veel leren van onze schaatshelden,' zegt gymleraar Erik van Dok. 'Daarom hebben we de boel hier mooi aangekleed en zetten we de lessen stil zodra een van onze jongens het ijs op moet,' zegt de docent. 'Gezellig met z'n allen tv kijken,' zegt leerling Davy.
Schaatshelden op de Spelen inspireren leerlingen op het Kamerlingh Onnes

Muisstil

Terwijl de leerlingen de gymzaal onveilig maken met basket- en voetballen verschijnt Kjeld Nuis aan de start in China. Niet iedereen heeft dan door dat er een gouden race op het programma staat. 'Jongens, zet de banken maar voor de tv.'
Een kleine rondvraag leert dat lang niet alle leerlingen nog van Nuis hebben gehoord. Zodra het startschot klinkt zijn de leerlingen muisstil.

Inspireren

'De jeugd is moeilijker aan het sporten te krijgen en schaatsen gebeurt ook bijna niet meer,' weet Van Dok. 'Vroeger hield je alle schaatsuitslagen nog bij in de krant, maar dat is er tegenwoordig niet meer bij. Maar we willen graag dat de nieuwe sporthelden onze leerlingen inspireren. Als ze topprestaties op televisie zien, dan geeft dat onze leerlingen kracht en vergroot het het doorzettingsvermogen, net als Ireen Wüst of Kjeld Nuis dat hebben.'
Ondertussen wordt duidelijk dat Nuis in een olympisch record zijn titel op de 1500 meter met verve heeft verdedigd. De leerlingen geven de oranjeheld een staande ovatie.