Presentatie armoedeplan blijft staan, Diks wil ideeën wel voorleggen aan gemeenteraad

Wethouder Isabelle Diks
Wethouder Isabelle Diks © Gemeente Groningen
Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) wil haar armoedeplannen komende week toch voorleggen aan de gemeenteraad van Groningen. Dat laten burgemeester en wethouders weten in een brief aan raadsleden, die in handen is van RTV Noord. De presentatie van haar plannen op 28 februari, waarover in de raad ophef is ontstaan, blijft vooralsnog staan.
Oorspronkelijk wilde Diks haar 'verder uitgewerkte ideeën' over het armoedebeleid presenteren zonder dat de raad er vooraf zijn zegje over had kunnen doen. Dat idee leidde tot verzet, niet in de laatste plaats bij coalitiegenoten PvdA, D66 en ChristenUnie.

Campagnestunt

Volgens vrijwel alle partijen in de raad leek de planning van Diks voor te sorteren op een 'campagnestunt'. Immers zijn er op 16 maart, ruim twee weken na 28 februari, gemeenteraadsverkiezingen. Diks wekte in het verleden hoge verwachtingen over haar armoedeplan: haar doel is om armoede binnen tien tot vijftien jaar uit de stad Groningen te verbannen.
PvdA, D66 en CU riepen de andere wethouders eerder op te voorkomen dat Diks haar presentatie op 28 februari zou houden. Dat is, blijkt nu, niet gebeurd.
Het is nog niet duidelijk of de gemeenteraad ingaat op het voorstel van Diks om komende week een sessie over het armoedebeleid te houden. De commissie die over de agenda van de gemeenteraad gaat moet zich er nog over buigen.

'Plan niet af'

Diks benadrukt in haar brief aan de gemeenteraad dat de ontwikkeling van haar plan 'een complex en langdurig proces' is. Ze werkt 'nog niet aan een finaal voorstel, maar wil eerst vanuit de samenleving ideeën en aanscherpingen ophalen'.
Daarvoor is de presentatie op 28 februari ook mede bedoeld. Burgemeester en wethouders hopen na de verkiezingen een concreet voorstel voor het nieuwe armoedebeleid aan de gemeenteraad voor te leggen.