Cel voor brandstichting studentencontainer Peizerweg

De studentenwoningen aan de Peizerweg in Stad
De studentenwoningen aan de Peizerweg in Stad © RTV Noord
Een 20-jarige internationale student uit Malawi is voor brandstichting in een containerflat voor studenten aan de Peizerweg in Groningen veroordeeld tot een celstraf van zeven maanden. Tegen haar was een jaar cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
De brand ontstond op 28 juli in een appartement van de flat. Papier in een prullenbak stond in brand. De vrouw was vanwege huurschulden uit de flat gezet, maar bivakkeerde die nacht in de gemeenschappelijke badkamer.

Flat was leeg

Ze schrok wakker door de rookontwikkeling en belde het alarmnummer. De brand kon vrij snel worden geblust. Een ernstig feit, waarbij het een geluk bij een ongeluk was dat de flat op dat moment nagenoeg leeg bleek.

Verminderde mate toerekeningsvatbaar

De vrouw ontkende de brandstichting, maar alles wijst erop dat zij dit wel heeft gedaan, oordeelde de rechter. Die hield er rekening mee dat de daad vanwege haar psychisch gestel in mindere mate kan worden aangerekend.
De zeven maanden gevangenisstraf heeft de vrouw in voorarrest bijna uitgezeten. Zodra ze vrijkomt, gaat ze terug naar haar geboorteland.