'Wie betaalt de schade aan huizen die ontstaat na 2027?'

Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie
Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie © Jos Schuurman/FPS
Het kabinet schat de kosten voor het afhandelen van gaswinningsschade op zes miljard euro, exclusief btw. Dat is een rekensom over 2022 tot en met 2027, die staatssecretaris Hans Vijlbrief eerder deze week naar de Kamer heeft gestuurd.
Shell, samen met Exxon het moederbedrijf van de NAM, wil de schade in één keer afkopen, om er in de toekomst niet meer mee van doen te hebben. Dat maakte het bedrijf vorige week bekend. Maar dat roept de vraag op wie de kosten van aardbevingsschade na 2027 gaat betalen. Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen denkt dat de bodem nog tientallen jaren blijft bewegen, ook als de gaswinning is gestopt.

'Kijk verder dan 2027'

Jan van Dunné, emeritus hoogleraar privaatrecht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vindt het daarom belangrijk om verder te kijken dan 2027, zegt hij tegen de NOS. De specialist mijnbouwschade snapt dat het voor het ministerie Economische Zaken verleidelijk kan zijn om in één keer een groot bedrag te innen, 'maar het is een levensgroot risico dat de Staat, en dus de belastingbetaler, dan in de toekomst voor enorme kosten opdraait.'
De NAM betaalt momenteel 11 procent van de kosten, het grootste deel komt al van de Staat.

Vijlbrief in debat

Woensdag gaat staatssecretaris Vijlbrief voor het eerst in zijn huidige functie in debat met de Kamer over de verhoging van gaswinning in Groningen en het verzoek van Shell om de schade in één keer af te betalen.
Het ministerie laat weten dat Vijlbrief niet bezig is met het afkopen van de schade door de NAM, Shell en Exxon. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer roept het kabinet op niet in te gaan op het aanbod, zodat de schade volledig op de NAM kan worden verhaald.