'Opbrengst extra gaswinning moet naar Groningen' (update)

De gaslocatie bij Loppersum
De gaslocatie bij Loppersum © FPS/Jos Schuurman
Het extra geld dat de verdubbeling van de gaswinning oplevert, moet naar niet naar de Staatskas vloeien maar naar Groningen. Daarvoor pleiten CDA en ChristenUnie vandaag in het debat over de gaswinning in de Tweede Kamer.
'De belofte was minder gas. Het nieuwe kabinet maakt dus een valse start met de Groningers', zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. 'Wat extra binnenkomt, moet 1-op-1 extra naar Groningen.' Het CDA wil dat het geld wordt gebruikt om de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling te versnellen, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Waarschijnlijk toch verder open

Eigenlijk zou er in 'het laatste reguliere gasjaar' 3,9 miljard kubieke meter gas worden gewonnen. Het vorige kabinet waarschuwde in haar laatste week dat de gaskraan waarschijnlijk toch verder open moet en er 7,6 miljard kuub moet worden gewonnen. Dat komt onder meer doordat de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek is vertraagd. Daar wordt geïmporteerd gas klaargemaakt voor gebruik op de Nederlandse gasmarkt.
Ook Duitsland heeft dit jaar ruim een miljard kuub extra gas nodig. Het kabinet voert overleg met Berlijn over de kwestie in de hoop dat de gaslevering niet nodig is en de Duitsers andere bronnen weten te vinden. Maar als er toch extra Gronings gas de grens over gaat, dan moeten de opbrengsten dus naar de Groningers vinden coalitiepartijen ChristenUnie en CDA.

Woensdag debat

Woensdag debatteert de Kamer met de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66). Dat debat is aangevraagd door SP en de PvdA na de recente ontwikkelingen in het gasdossier. Het debat zal waarschijnlijk gaan over onder meer de verdubbeling van de gaswinning, de chaotisch verlopen subsidieregeling en de voortgang van de versterkings- en schadeoperatie. Het is het eerste debat over Groningen voor Vijlbrief.
Ook minister-president Mark Rutte (VVD) is naar de Kamer geroepen. Als hij komt dan is het de tweede keer dat de premier bij een debat over Groningen is.

Omschakeling naar importgas gaat te traag

Jeroen van Wijngaarden, zijn partijgenoot in de Tweede Kamer, dringt er ondertussen op aan om het bedrijfsleven meer vaart te laten maken met de omschakeling van Gronings gas naar hoogcalorisch geïmporteerd gas. Als de industriële verbruikers geen Gronings gas afnemen, kunnen de winputten echt dicht. Voor die omschakelingsoperatie is Gasunie Transport Services verantwoordelijk.

'Staatsagent op GTS zetten'

Maar GTS trekt er niet hard genoeg aan, vindt Van Wijngaarden. Dus moet dat bedrijf desnoods met een 'staatsagent' als toezichthouder daartoe worden gedwongen. 'Gasunie is een staatsbedrijf, dus die hebben ook te doen wat wij willen. En zij moeten tempo maken met het omschakelen naar niet-Gronings gas. Want we willen het Groninger veld zo snel mogelijk dicht, de putten afstorten met beton.'
Dit bericht is aangevuld met het standpunt van de VVD Tweede Kamerfractie over de voortgang van de omschakeling van Gronings- naar geïmporteerd aardgas.