Schoonmaak worstelt met personeelstekort: 'Als er niet wordt schoongemaakt, wordt alles besmet'

Bas Laan
Bas Laan © Mirre van de Klok/OOG
Door ziekte krijgen steeds meer sectoren de planningen niet meer rond. Zo ook in de schoonmaak.
Volgens Bas Laan, eigenaar van Bas Schoonmaakbedrijf in de stad Groningen, is het een groot probleem. ‘Het is op dit moment lastig plannen. Je plant wat in, werknemers zijn ziek maar moeten wel betaald krijgen. Dus dan moet ik iemand anders inhuren of het zelf doen', vertelt hij.

'We moeten soms zelfs bijleggen'

'Qua kosten wordt er dus niks verdiend of we moeten soms zelf bijleggen. Je kan niet tegen de klant zeggen dat ze voor de zieke werknemer en voor vervangende werknemer moeten betalen. Dan ben je snel je klanten kwijt’, vertelt Laan. Hij heeft op dit moment zes mensen in dienst.

Hopen op compensatie

Laan hoopt op compensatie vanuit de regering, zodat hij zijn zieke werknemers kan blijven betalen. De schoonmaakbranche speelt namelijk een rol in de bestrijding van het coronavirus. ‘Als er niet wordt schoongemaakt, wordt alles besmet.’
Het bedrijf van Laan richt zich ook op de schoonmaak van kantoorgebouwen. ‘Deurklinken, liften, bureaus. Alles dat wordt aangeraakt door handen, moet schoon.

'Opletten met wat ik doe'

Het water staat hem nog net niet aan de lippen, maar het moet niet veel langer duren. ‘Ik moet wel opletten met wat ik doe. Denk aan investeringen bijvoorbeeld. Die stel ik uit tot volgend jaar, ik doe even rustig aan. Ik wil iedereen normaal kunnen blijven betalen maar zodra dat niet meer kan is voor mij de lol er af. Maar we hobbelen gewoon door.’
Bekijk de reportage van OOG: