Duitse goederenlocomotief uit 1943 moet jubileum Museumspoorlijn STAR opluisteren

De oude Duitse locomotief: 'Hij gaat roeg de boan op'
De oude Duitse locomotief: 'Hij gaat roeg de boan op' © Derk Boscher/RTV Noord
Er moet nog even hard aan gewerkt worden, maar als alles meezit wordt een Duitse goederenlocomotief uit 1943 het pronkstuk van het dertigjarige jubileum van Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal, komende zomer.
'Eigenlijk stond de locomotief al twaalf jaar lang in Stadskanaal. Maar omdat we de papieren van de locomotief niet hadden, gebruikten we hem voor onderdelen', bekent Anne de Vries van STAR.
Duitse loc wordt klaargemaakt voor jubileum STAR

Papieren weer boven water

En die papieren zijn nodig, omdat de verzekering en het Stoomwezen nu eenmaal wel moeten kunnen controleren of de restauratie goed en veilig is uitgevoerd. Een paar jaar geleden kwamen de papieren echter ineens boven water. Met het oog op het dertigjarige jubileum, leek het de museumspoorlijn aardig om de loc in z'n originele staat terug te brengen.
Anne de Vries van STAR
Anne de Vries van STAR © Derk Boscher/RTV Noord
'Hij ziet er nu wat smerig uit', zegt De Vries, 'maar eigenlijk is-ie er helemaal niet zo slecht aan toe. Dit is zoals deze locomotief in de jaren tachtig reed in de DDR. Hij is van beneden ook bruin in plaats van rood. Zo zag-ie er destijds uit, dus zo houden wij hem ook. Het gaat straks roeg de boan op.'
Die dingen zijn gebouwd om zeven jaar mee te gaan, maar zijn inmiddels zeventig jaar oud
Anne de vries - Museumspoorlijn STAR
Het imposante gevaarte weegt een slordige 135 ton. 'Daar wil je niet mee in aanraking komen, roep ik wel eens tegen fietsers als we een overgang passeren. Nou, dan stoppen ze wel', zegt De Vries.

Hopelijk in juni, in ieder geval september

Komende zomer moet de locomotief dus weer gaan rijden. STAR hoopt in elk geval op zondag 26 juni, als het dertigjarige leeftijd wordt gevierd, maar zeker in september, als 'Stadskanaal onder stoom' op de kalender staat.
De Vries: 'Het hang er een beetje vanaf wat we tegenkomen. Die dingen zijn namelijk ooit gebouwd om zeven jaar mee te gaan, terwijl ze inmiddels zeventig jaar oud zijn.'