Schuiling staat 'wijd openstaande deuren' van nachthoreca niet toe: 'Wij moeten de wet handhaven'

Schuiling wil dat de nachthoreca zich aan de wet houdt
Schuiling wil dat de nachthoreca zich aan de wet houdt © Marten Nauta/RTV Noord
Burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen gaat geen oogje dichtknijpen als nachthoreca komende zaterdagavond na 22.00 uur de deuren wagenwijd openzet. Als kroegen, clubs en discotheken zich niet aan de sluitingstijden houden, kan Schuiling niet anders doen dan ingrijpen, laat hij aan de gemeenteraad weten.
'Wij hebben een heel groot probleem als wij als gemeentebestuur de aangekondigde acties gaan tolereren. In de eerste plaats omdat dan de daghoreca, die om 22.00 uur dicht moet, kan zeggen dat ze het gaatje tot 00.00 uur gaan vullen totdat de nachthoreca opengaat. Dan hebben we daar een vraagstuk.' Volgens de burgemeester gaan andere sectoren, zoals de cultuur en sportsector, zich ook roeren als het op stapel staande protest van zaterdagnacht wordt toegestaan.

Handhaven met de wet in de hand

Het is voor Schuiling geen optie om de wet even terzijde te schuiven. 'Ik kan nooit in de positie belanden om te zeggen: de wet geldt nu eventjes niet.' De stadsbestuurder kwam met tekst en uitleg over aankomend weekend nadat Student en Stad vragen stelde over het naderende protest van de nachthoreca. De partij vindt het namelijk scheef dat er wel handhavingsaankondigingen vanuit het stadhuis kwamen aangaande komend weekend, terwijl de daghoreca onlangs wel de kans kreeg om te protesteren door de deuren te openen.
Ouderwetse drukte in de Poelestraat
Ouderwetse drukte in de Poelestraat © Martijn Klungel/RTV Noord

Dag- en nachthoreca

Schuiling weerspreekt die lezing van de Studentenpartij. 'Er zit een verkeerde veronderstelling in, namelijk dat we met twee maten meten tussen nacht- en daghoreca. De daghoreca had een aantal ludieke acties gepland, zoals stalletjes voor het etablissement. Dat was op zich acceptabel. Bij de nachthoreca, en dat is een landelijk beeld, heeft men gecommuniceerd de deuren wijd open te zetten. Dat is precies anders.' Volgens de burgemeester is de daghoreca destijds ook verteld dat het openzetten van de deuren voor problemen ging zorgen. Op de dag zelf zijn er ook een aantal ondernemers aangesproken op het niet naleven van de sluitingstijd.
Dansende mensen in de nachthoreca
Dansende mensen in de nachthoreca © Merijn Slagter/RTV Noord

Risico

De stadsbestuurder vraagt zich hardop af of de nachthoreca het risico wel moet willen lopen om de deuren zaterdag te openen. 'Wil de nachthoreca het risico lopen dat de gemeente móét handhaven, terwijl er een aantal zware versoepelingen in het vooruitzicht is gesteld.'
Hij laat weten dat de gemeente exact weet wat de zorgen van de nachthoreca zijn en dat er ook oog voor is. 'Mijn advies zou zijn: als je wat wil, heb daar contact over. Maar met het vooruitzicht van volgende week denk ik dat het weliswaar een dilemma is, maar dat men er ook vertrouwen in kan hebben dat er volgende week waarschijnlijk versoepelingen worden aangekondigd.'
Donderdag stemt Schuiling zijn aanpak ook af met de burgemeesters in Drenthe en Friesland. Op die manier moet worden voorkomen dat er in Leeuwarden andere regels gaan gelden dan in Groningen of Assen.