Historische coaster Noordborg komt niet naar Groningen: 'Bedrag niet op te brengen'

De Noordborg bij scheepwerf Grevenstein in Krimpen aan de Lek
De Noordborg bij scheepwerf Grevenstein in Krimpen aan de Lek © Thomas Bultje
De historische coaster Noordborg komt niet als museumschip naar Delfzijl. De huidige eigenaar heeft de vraagprijs van het zestig jaar oude schip zoveel verhoogd dat aankoop door de stichting, die het als museumschip naar onze provincie wilde halen, niet meer realistisch is.
'Ja, we zijn zwaar teleurgesteld' zegt Dirk Jan Habig van de Stichting MS Noordborg. Na een jarenlange crowdfunding dacht de stichting een eind op weg te zijn om de laatste originele Groninger coaster uit de jaren '60 te kunnen kopen, maar de eigenaar van het schip, de scheepshandelaar Dick van der Kamp, heeft in januari de vraagprijs van het schip van 90.000 euro naar 150.000 euro verhoogd.
Daardoor is de aankoop buiten bereik van de stichting komen te liggen. Wat de reden van de prijsverhoging is, weet Habig ook niet. 'We hebben het zonder verdere toelichting vernomen.'

Laatste originele coaster

De Noordborg is in 1962 in opdracht van rederij E. Wagenborg’s Scheepvaart & Expeditiebedrijf N.V. te Delfzijl gebouwd. Het is de laatste, nog in originele staat verkerende coaster uit die tijd. Om het schip als varend museumschip te behouden voor de toekomst werd in 2019 de stichting MS Noordborg opgericht.
Habig: 'Het schip is nog voorzien van een originele motor van Brons uit Appingedam. We wilden het schip daarom combineren met het Bronsmotorenmuseum in Farmsum en het schip gaan gebruiken als varend museumschip.'

Crowdfunding opgeschort

En via crowdfunding had de stichting inmiddels al meer dan de helft van het beoogde bedrag bij elkaar gekregen, maar door de prijsverhoging heeft de stichting besloten om de crowdfunding tot nader order op te schorten om te voorkomen dat er valse verwachtingen worden gewekt. 'De prijs is nu zo hoog, dat is niet op te brengen', zegt Habig.

Op zoek naar een ander schip?

De Noordborg gaat door voor de laatste originele coaster uit de jaren '60. Er is in de loop der jaren maar heel erg weinig veranderd en verbouwd aan het schip. 'Daarom was dit ook zo'n mooi schip', zegt Habig.
'Maar zeg nooit nooit, veel Groninger coaster uit die tijd zijn inmiddels gesloopt nadat ze hun laatste jaren hebben doorgebracht in Griekse wateren of in het Caribisch gebied. De meeste zullen inmiddels wel gesloopt zijn, maar ik heb de naam van een oude Groninger coaster die daar nog rond moet varen, ook al weet niemand waar. En als we die zouden vinden....tsja, wellicht dat zoiets een alternatief is en daar gaan we ons de komende tijd op beraden.'
Scheepsmakelaar Van der Kamp was woensdagmiddag niet beschikbaar voor commentaar.