Kosten aanpak oud-benzinestation lopen op en zwemmen in de Diepenring lijkt ver weg

Het voormalige tankstation aan de Turfsingel in Stad
Het voormalige tankstation aan de Turfsingel in Stad © Google Streetview
Een heuse 'Groninger Ramblas', een nieuw plein voor kunstacademie Minerva en een verbouwing van een voormalig benzinestation aan de Diepenring. Het zijn drie verschillende projecten, maar ze hebben in elk geval een gemene deler: de plekken moeten groener en aantrekkelijker worden.
De plannen voor de aanpak van de Groninger Ramblas aan het Kattendiep liggen er al jaren. Betrokken ondernemers waren tot voor kort bang dat het nooit tot wasdom zou komen, maar na vele gesprekken lijkt het er dan toch van te komen. Er komt daarmee ruimte om de terrassen aan te pakken en er komt meer groen.
Dan naar het Rijksmonument van architect Willem Dudok: het voormalige benzinestation aan de Diepenring moet worden omgetoverd tot een soort parkje. Het Minervaplein is volgens de stadsbestuurders ook toe aan een upgrade. Het huidige plein wordt door hen een 'rafelrandje' van de stad genoemd.
Het toekomstige Minervaplein
Het toekomstige Minervaplein © Gemeente Groningen

Ruim 2 miljoen euro

Politiek Groningen ziet de drie plannen ook wel zitten, hoewel er ook op- en aanmerkingen zijn. Met name de oplopende kosten van Dudok stuiten op vragen. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is de eerste om te erkennen dat het plan 'relatief' veel geld kost; toch wil hij het plan graag doorzetten.
Het maken van de plannen kosten sowieso al meer dan 600.000 euro. Vooral Student en Stad en CDA vinden die kosten wel erg gortig. Ook de VVD vindt de kosten hoog, maar die legt zich erbij neer, omdat het plan er nu 'toch schijnt te komen'. De totale kosten tikken volgens de wethouder al snel de 2 miljoen euro aan, maar daarnaast moet er ook nog 700.000 euro worden uitgetrokken voor het opknappen van het gebouw van Dudok.
Het voormalige tankstation aan de Turfsingel in Stad
Het voormalige tankstation aan de Turfsingel in Stad © Peter Steinfort/RTV Noord
Dudok
Dudok © Gemeente Groningen

Werkelijkheid

CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens is niet alleen kritisch op de kosten, maar vooral over de gepresenteerde plaatjes van de nieuw te creëren plek. 'De plaatjes gaan er vanuit dat er geen verkeer meer over de Diepenring gaat. Ik heb het idee dat dit plan mooier wordt voorgespiegeld dan het in werkelijkheid gaat worden.'
Wethouder Van der Schaaf spreekt dat tegen. Er zal in de toekomst een rijbaan gaan verdwijnen en een rijstrook wordt versmald, dat maakt volgens de wethouder dat de plaatjes realistisch zijn.
Een impressie van het opgeknapte Dudok-tankstation
Een impressie van het opgeknapte Dudok-tankstation © Gemeente Groningen

Zwemmen in een schone Diepenring

Jaren geleden werd verkondigd dat er gezwommen kon worden in de Diepenring. Dat kan natuurlijk nu ook wel, maar de stadsbestuurders wilden dat er een duik in schoon zwemwater genomen kon worden. Dat kan nu niet.
GroenLinks constateert dat de gemeente enigszins een terugtrekkende beweging maakt als het gaat om zwemmen in de Diepenring. 'Toen dit voor het eerst werd gepresenteerd, was het beeld dat we er echt gingen zwemmen', zegt Benni Leemhuis.
'Ik zie dat er nu wat terughoudender mee wordt omgegaan. Ik wil het college oproepen om er alles aan te doen om te zorgen dat het wel kan. We hebben in de zomer behoefte aan meer plekken om te zwemmen.'
Dudok
Dudok © Gemeente Groningen

'Ambitie'

Het antwoord van de wethouder kan GroenLinks niet helemaal blij maken, want het zwemmen in schoon water lijkt toch meer wensdenken te zijn. 'Op korte termijn is het de vraag of we dat moeten aanraden', zegt Van der Schaaf.
Volgens hem zal er eerst flink gebaggerd moeten worden. 'Er wordt nu van alles in het water gegooid, zoals fietsen. Om daar te zwemmen is wel een mooie ambitie. We zullen er in ieder geval een trapje plaatsen.'