Voor de zomer moet duidelijk zijn hoe SNN-miljoenen worden verdeeld

Premier Mark Rutte en Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de mogelijkheid tot extra gaswinning in Groningen
Premier Mark Rutte en Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de mogelijkheid tot extra gaswinning in Groningen © ANP
Iedereen die achter het net viste bij de chaotisch verlopen 10.000 euro-subsidieregeling, moet voor 1 mei weten hoe alsnog aanspraak gemaakt kan worden op het geld. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) woensdag in de Tweede Kamer.
Begin januari stonden tienduizenden Groningers in de digitale wachtrij voor de subsidie. Nog eens honderden stonden in rijen bij gemeentehuizen. De helft van de mensen kon uiteindelijk geen aanvraag doen omdat het geld op was.
Nog dezelfde week trok het kabinet de portemonnee en kwam er 250 miljoen euro extra, zodat alle ongeveer 53.000 gerechtigden hun subsidie kunnen krijgen. Maar sindsdien bleef het oorverdovend stil.

Schaamte

Minister-president Mark Rutte herhaalde woensdag dat hij zich de ‘ogen uit de kop’ schaamde voor de chaotische regeling. Ook staatssecretaris Vijlbrief wil dat ‘dit niet meer kan gebeuren.'

Komende maanden duidelijkheid

Vijlbrief maakte woensdag bekend dat uitvoeringsorganisatie SNN ervoor gaat zorgen dat iedereen die er recht op heeft het geld op zijn of haar rekening krijgt. Voor mei moet duidelijk zijn hóé SNN dat gaat doen. Vijlbrief wil dat iedereen die recht op het geld heeft voor de zomer een aanvraag kan doen.

SNN gaat subsidie opnieuw regelen

Voor het zover is gaat SNN eerst de 25.000 aanvragen die begin januari zijn ingediend afhandelen. Ook komt er een evaluatie over wat er is misgegaan. Daarna gaat de organisatie verder met de plannen om het extra geld te verdelen.
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de gaswinning in Groningen. Vooral het mogelijk verhogen van de gaswinning stond hoog op de agenda. Vrijwel de hele Kamer sprak zich daar opnieuw tegen uit. Het kabinet beloofde alles op alles te zetten de extra winning te voorkomen, maar wilde geen garanties geven.
Verslaggever Tristan Braakman volgt het debat in de Tweede Kamer:
Extra miljoenen SNN-subsidie moeten voor de zomer zijn verdeeld
Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de reparatie-miljoenen voor de zomer moeten zijn verdeeld. Dat is niet juist, het streven van de staatssecretaris is dat iedereen voor de zomer een aanvraag kan doen.