Partijen willen meer nieuwbouw in dorpen rond Delfzijl

Een luchtfoto van Wagenborgen
Een luchtfoto van Wagenborgen © Steven Radersma/RTV Noord
Er moeten meer huizen worden gebouwd in dorpen als Spijk en Wagenborgen. Dat zeggen verschillende politieke partijen in Eemsdelta. Het gemeentebestuur wil dit soort dorpen de komende jaren uitbreiden met enkele tientallen huizen, maar dat is volgens partijen niet genoeg.
Afgelopen vrijdag maakte de gemeente bekend dat er de komende tien jaar zeker zeshonderd huizen bij moeten komen vanwege het woningtekort. Woensdagavond besprak de gemeenteraad dit plan in een commissievergadering.

'Dorpen komen er bekaaid van af'

De partijen zijn het over één ding eens: er moet flink bij gebouwd worden. Als het aan het gemeentebestuur ligt, komen de meeste nieuwe woningen in Appingedam en Delfzijl. In beide plaatsen gaat het elk om zo'n tweehonderd nieuwe huizen. Als er veel vraag is, kunnen dat er meer worden.
Grotere dorpen zoals Loppersum en Middelstum moeten zo'n dertig tot vijftig nieuwe huizen krijgen. De discussie gaat nu vooral over de kleinere dorpen, zoals Spijk en Wagenborgen. Daar gaat het, volgens dit plan, om vijftien tot maximaal dertig nieuwe huizen.
'Het lijkt alsof deze dorpen er bekaaid af komen', zegt Geert Jan Reinders van Lokaal Belang Eemsdelta, de grootste partij. Hij vindt dat de dorpen best wat harder mogen groeien. Liesbeth Wassenaar van oppositiepartij PvdA is het daarmee eens: 'De woningbouw in deze dorpen lijkt aan de lage kant.'
Gemeentebelangen-raadslid Edward Stulp gaat zelfs wat verder en vindt de balans tussen grote en kleine plaatsen 'compleet scheef': 'We gaan nu minimaal toevoegen aan dorpen, dat vind ik jammer. De dorpen zouden eigenlijk met tien procent moeten groeien.'

Niet in beton gegoten

Partijen vragen het gemeentebestuur in hoeverre hier rek in zit. Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) zegt dat het niet in beton gegoten is: 'We gaan kijken hoe snel hier de eerste twintig woningen verkocht worden. Als er veel vraag is, doen we over tien of vijftien extra woningen helemaal niet moeilijk.'
Ze benadrukt wel dat het in verhouding moet blijven en dat inwoners van dit soort dorpen 'met twintig nieuwe woningen ook al dik tevreden zijn’.
De aantallen komen uit een woningmarktonderzoek dat de gemeente het afgelopen halfjaar heeft gedaan. Daaruit blijkt dat de vraag de komende vijf jaar erg hoog blijft. De gemeente houdt er zelfs rekening mee dat er niet zeshonderd, maar negenhonderd extra huizen nodig zijn.

Tekort aan personeel, ook bij gemeente

Partijen maken zich aan de andere kant zorgen over of de bouw dit soort aantallen wel aan kan, aangezien er in die sector een groot tekort is aan personeel. Volgens wethouder Usmany is dat inderdaad een vraagteken. En dat is volgens haar niet het enige probleem:
'Het meest zorgelijke is nu dat er bij ons drie vacatures zijn voor medewerkers die bouwprojecten verder moeten brengen. Daar heeft nog niemand op gereageerd. We willen graag aan de gang, maar we moeten wel personeel hebben.' De gemeente heeft een bureau ingeschakeld om medewerkers hiervoor te vinden.
Begin maart neemt de gemeenteraad een besluit over het plan, de zogeheten 'Woonvisie'. De meeste partijen lijken daarmee in te stemmen.