Donar speelt voor plek in bekerfinale tegen ‘gevaarlijke’ rivaal uit Friesland

Leon Williams in actie namens Donar (archief)
Leon Williams in actie namens Donar (archief) © JKBeeld
De basketballers van Donar komen steeds dichter bij de eerste prijs van het seizoen. De Groningers spelen donderdagavond in MartiniPlaza het eerste duel in de halve finale van het bekertoernooi. De tegenstander is er eentje om voor uit te kijken, namelijk Aris uit Leeuwarden.
Die ploeg versloeg Donar al in het eerste competitieduel van het seizoen (81-80) en heeft slechts drie punten minder dan de Groningse ploeg op de ranglijst. ‘Het is natuurlijk niet fijn dat we die eerste wedstrijd verloren hebben, maar we misten toen Austin Luke, en Henry Caruso was uitgevallen, dus er stond destijds ook wel een ander team. Maar ze zijn gevaarlijk. Ze doen het goed, dus we mogen ze zeker niet onderschatten’, aldus Donar-speler Leon Williams.

Koenis en Luke op weg terug

Thomas Koenis en Austin Luke zijn nog altijd niet inzetbaar vanwege blessures. Donar-coach Matthew Otten ziet wel dat het beter gaat. ‘Thomas Koenis kan deze week nog niet spelen; die moeten we nog wedstrijdfit zien te krijgen. Austin Luke is op de weg terug. Hij voelt zich beter dan in de wedstrijd tegen Benfica aan het begin van het seizoen. Zijn terugkeer zal heel belangrijk zijn voor ons, want hij maakt iedereen beter.’

Corona bij Donar

Ook wat betreft corona lijkt het team het ergste gehad te hebben. ‘We zijn over het moeilijkste deel heen qua COVID. Ik kan niet precies zeggen wie, maar er zijn slechts een paar spelers die nog niet besmet zijn geweest. Dus in dat opzicht ziet het er goed uit. De spelers kwamen er eenvoudig doorheen en hadden er weinig last van’, aldus Otten.

‘Publiek geeft extra energie’

Het duel wordt opnieuw bijgewoond door 1.250 toeschouwers. Voor Williams is dat nog het belangrijkste van alles: de aanwezigheid van het publiek. ‘Daar kijk ik echt naar uit. Het geeft extra gevoel en extra energie. Het leeft, dus daar kijk je als speler wel naar uit.’

Williams met Oranje tegen Rusland

Voor Leon Williams is het een drukke tijd, want hij is als enige Donar-speler ook nog eens opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden met Oranje later deze maand tegen Rusland. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op donderdag 24 februari vanaf 18.00 uur in Perm. Het tweede duel is op zondag 27 februari vanaf 15.30 uur in het Topsportcentrum Almere.

Live bij RTV Noord

De bekerwedstrijd van Donar tegen Aris begint donderdagavond om 19.30 uur en wordt live uitgezonden via een stream op onze website. De return is zondag vanaf 16.00 uur in Leeuwarden. De andere halve finale gaat tussen ZZ Leiden en Heroes Den Bosch.