Steeds meer deelnemers voor horecaprotest zaterdag

Een café in de binnenstad van Groningen tijdens een eerder coronaprotest
Een café in de binnenstad van Groningen tijdens een eerder coronaprotest © ANP
Steeds meer horecazaken sluiten zich aan bij het protest dat komende zaterdagavond in de stad Groningen gepland staat. Volgens nachtburgemeester Merlijn Poolman gaat het om een verdriedubbeling ten opzichte van vorige week.
Tientallen horecazaken willen die dag hun zaak openen, uit protest tegen de coronaregels. ‘Het zal een afspiegeling worden van de horeca in Groningen: van discotheken tot kleine cafés’, zegt Poolman. Ook horecazaken buiten de stad, zoals discotheek FOX in Stadskanaal, hebben aangegeven deel te nemen.
Burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio, hamerde er gisteren op dat horecazaken zich aan de regels en de sluitingstijd moeten houden. 'Ik kan nooit in de positie belanden om te zeggen: de wet geldt nu eventjes niet’, zei hij daarover. Schuiling is op dit moment nog in gesprek met de sector over hoe de actie ingevuld wordt, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Ik verwacht juist een heel gezellige dag
Merlijn Poolman - nachtburgemeester Groningen

'Geen chaos'

De politie en de boa-vakbond lieten weten zaterdag niet te zullen handhaven, als de horeca besluit open te gaan. Nachtburgemeester Poolman verwacht ondanks die berichten geen grote chaos. ‘We zullen heus geen situaties krijgen waarbij mensen als haringen in een ton komen te zitten. Horecaondernemers weten echt wel dat ze hun zaak niet te vol moeten stoppen. Het zal allemaal heel gecontroleerd gaan verlopen, met portiers bij de deur. Ik verwacht juist een heel gezellige dag.’
Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond, stelt desondanks dat de coronamaatregelen voor de nachthoreca het beste vrijdag al versoepeld kunnen worden. Zo kunnen volgens Gerrits veel problemen met handhaving zaterdagavond voorkomen worden.

Ludieke manier

Schuiling benadrukt, net als bij eerdere acties, dat het protest op ‘een ludieke manier’ moet gebeuren. ‘Ik vind dat maar een lastig woord: ludiek’, zegt Poolman. ‘We kunnen nu heel simpel zijn: ze gaan gewoon open. Het wordt niet meer ludiek. Het verzet groeit en mensen voelen zich door elkaar gesterkt.’
De Groningse nachtburgemeester Merlijn Poolman
De Groningse nachtburgemeester Merlijn Poolman © RTV Noord