Toekomst kinderhartchirurgie: het UMCG lijkt terug in de race

Een lichtprojectie op de voorgevel van het UMCG als steun voor het kinderhartcentrum
Een lichtprojectie op de voorgevel van het UMCG als steun voor het kinderhartcentrum © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews
De Tweede Kamer buigt zich deze week over de omstreden plannen van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid voor de kinderhartchirurgie in ons land. Vandaag spreekt de Kamer onder meer met de betrokken ziekenhuizen, waaronder het UMCG.
De vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kruist komende donderdag de degens met Kuipers (D66) over zijn besluit de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Volgens de minister is dit de beste oplossing om de kwaliteit van deze zeer specialistische zorg te waarborgen en te verbeteren. Als Kuipers zijn zin krijgt, verdwijnt daarmee de kinderhartchirurgie uit Groningen en Leiden.

Rondetafelgesprek

Voorafgaand aan het debat gaat de commissie vandaag dus in Den Haag om de tafel met diverse vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg. Tijdens dit rondetafelgesprek krijgen vijftien sprekers ieder een paar minuten de tijd hun standpunten voor het voetlicht te brengen. Namens het UMCG doet Eduard Verhagen, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde, het woord.
Afgelopen vrijdag liet Kuipers de Kamer weten dat hij alsnog bereid is te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking in Noordoost-Nederland als hij zijn plannen zou doorzetten. Verhagen reageerde zaterdag opgelucht.

Terug in de race?

Daardoor staat niet langer bij voorbaat vast dat het UMC Utrecht samen met het Erasmus MC in Rotterdam de buit binnen heeft. Groningen lijkt terug in de race.
Goed beschouwd moest Kuipers wel een concessie doen. De druk uit de Kamer en van de noordelijke lobby werd gewoon te groot. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de ruim tweehonderd schriftelijke vragen die de commissieleden vooraf al aan de minister hebben gesteld. Daarin valt meer dan twintig keer de term 'impact' of 'impactanalyse'. Meerdere Kamerleden vragen zich af waarom Kuipers niet uit zichzelf is gekomen met zo'n onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheidszorg in 'de regio'.

Met een gerust hart

Hoe dan ook, dat onderzoek komt er dus. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat het uitvoeren en moet dit voor het zomerreces af hebben. Met deze toezegging kan Kuipers aanstaande donderdag met een gerust hart het debat aangaan.
De oppositiepartijen zullen hem nog steeds op de huid zitten. Hoe zit het bijvoorbeeld met zijn vorige functie, toen hij nog bestuursvoorzitter was van het Erasmus MC en hij samen met het UMCG en het UMC Leiden een plan maakte om gedrieën de kinderhartchirurgie op zich te nemen? Hetzelfde plan dat hij nu als minister verwerpt.
De coalitiepartijen zullen hem prijzen voor het feit dat hij bereid is alsnog te luisteren naar de breed gedragen wens van de Kamer. Dat heeft dus in elk geval als resultaat dat het definitieve besluit voorlopig wordt uitgesteld. Zoals eerder opgemerkt, met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht komt dat de coalitiepartijen ook niet slecht uit. De kiezer in - daar is-ie weer - de regio, zou anders wel eens zijn heil kunnen zoeken bij andere partijen.

Meesterzet

Als je achterdochtig bent, zou je in de concessie van Kuipers zelfs een tactische meesterzet kunnen zien. Immers, tot nu toe streden het UMCG en het Leids UMC zij-aan-zij, omdat ze in de plannen van Kuipers beide afvielen. Nu voor het UMCG de deur weer op een (flinke) kier lijkt te staan, is het de vraag of deze eenheid standhoudt. Leiden heeft al aangekondigd de rechter in te schakelen, zodra het besluit van Kuipers definitief is. UMCG-bestuursvoorzitter Ate van der Zee dreigde eerder met hetzelfde, maar het lijkt logisch dat hij deze woorden voorlopig inslikt.

De strijd gaat door

Net als in Leiden zullen ze ook in Utrecht niet blij zijn met de toezegging van Kuipers aan de Kamer. Maar het is nog afwachten of ze zich in de Domstad echt ongerust moeten maken. De strijd gaat door. Voor Groningen en daarmee Noordoost-Nederland is er nog lang geen reden de vlag uit te hangen.
Dat betekent dat alle betrokken umc's volop zullen blijven lobbyen om hun eigen gelijk voor het voetlicht te brengen. Je zal maar Tweede Kamerlid zijn en moeten beslissen wat het beste is...
Het rondetafelgesprek met het UMCG in Den Haag is maandag vanaf 9.30 uur live te volgen via de website van RTV Noord.