MartiniZorg deels overgenomen, helft cliënten nog steeds in onzekerheid

Begeleid wonen-locatie Oosterparkheem van MartiniZorg
Begeleid wonen-locatie Oosterparkheem van MartiniZorg © ProNews
De failliete zorginstelling MartiniZorg uit de stad Groningen wordt opgesplitst en deels overgenomen. Voor de begeleid wonen-locaties Oosterparkheem en Hoogkerk is dat nog niet gelukt en dringt de tijd.
Dat meldt curator Hans Silvius donderdag.
MartiniZorg werd vorige maand failliet verklaard nadat onder meer belangrijke opdrachten waren misgelopen en contracten werden beëindigd. De instantie kwam meermaals onder extra toezicht te staan, nadat er zorgen waren over de kwaliteit van de zorg die geleverd werd.

Jeugdzorg en wmo in andere handen

De tak die onder ambulante jeugdzorg valt wordt nu overgenomen door zorgorganisatie La Hacienda. Dat bedrijf is gespecialiseerd in zorg aan jongeren en jongvolwassenen met een achterstand of een psychiatrische aandoening. De wmo-tak van MartiniZorg wordt overgenomen door Coöperatie Dichtbij, de overkoepelende zorgorganisatie waar La Hacienda onder valt.
La Hacienda neemt in totaal 85 jeugdzorgcliënten van MartiniZorg over. Bij Coöperatie Dichtbij gaat het om 125 cliënten, die thuis of op een Beschermd Wonen-locatie zorg ontvangen.

Overname Oosterparkheem en Hoogkerk 'te ingewikkeld'

Met de gedeeltelijke overname is de zorg voor veertig tot vijftig procent van de cliënten elders ondergebracht. Voor de andere helft is nog niets duidelijk. Voor de begeleid wonen-locaties van MartiniZorg in Oosterparkheem in Stad en in Hoogkerk zijn namelijk geen overnamepartners gevonden.
'Het bleek te ingewikkeld', zegt curator Hans Silvius daarover. 'Ik ben nog steeds druk in overleg met de gemeente Groningen om ook de zorg voor deze cliënten rond te krijgen.' Hij heeft hiervoor tot 28 februari de tijd.
Deel cliënten Beschermd Wonen al verhuisd
Voor vijf cliënten waar MartiniZorg het Beschermd Wonen voor uitvoerde, was de gemeente Groningen al op zoek naar een andere zorgaanbieder. Dat contract werd per dit jaar opgezegd al gevolg van misstanden bij de zorginstelling. Voor drie van de vijf cliënten is inmiddels een andere plek gevonden, zegt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting. Over de twee andere bewoners worden nog gesprekken gevoerd.
'Wanneer dit positief verloopt kan ook hier overplaatsing op korte termijn plaats vinden. Zoals het er nu naar lijkt krijgen alle cliënten een andere plek buiten het Oosterparkheem.’