Lees terug: UMCG praat met Kamercommissie over toekomst kinderhartchirurgie

Eduard Verhagen (tweede van links) bij het rondetafelgesprek in Den Haag
Eduard Verhagen (tweede van links) bij het rondetafelgesprek in Den Haag © Tristan Braakman/RTV Noord
Hoe ziet de toekomst van de kinderhartchirurgie in ons land eruit en speelt het UMCG daar nog een rol in? Daar werd vandaag over gesproken in Den Haag.
De gesprekken zijn terug te lezen in ons liveblog:
Als het blog niet laadt, kun je het via deze link openen.

Hoop

Sinds afgelopen vrijdag gloort er weer hoop in Groningen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) bleek bereid zijn besluit om de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht te heroverwegen. Daarmee is het UMCG terug in de race.
Wij hebben de afgelopen jaren uitgeblonken in het werven, behouden en opleiden van goed personeel
Eduard Verhagen, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde UMCG

Rondetafelgesprek

Maar het is nog geen gelopen race. Vandaag zit de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om tafel met vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg, waaronder het UMCG. Donderdag volgt dan een debat met minister Kuipers.
Tijdens het rondetafelgesprek van vandaag krijgen vijftien sprekers ieder een paar minuten de tijd hun standpunten voor het voetlicht te brengen. Namens het UMCG doet Eduard Verhagen, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde, het woord. In een gesprek op Radio Noord zegt hij maandagmorgen dat hij uitgaat van de kracht van het Noorden. ‘Een van de allergrootste problemen in de gezondheidszorg is het tekort aan goed opgeleid, hardwerkend personeel. Wij hebben de afgelopen jaren uitgeblonken in het werven, behouden en opleiden van goed personeel en zoiets moet je niet laten lopen. Bovendien leveren wij topkwaliteit zorg.’