Erwin de Vries wint K. ter Laanprijs 2021: 'In crisissituaties is muziek mijn redding'

Streektaalzanger, tekstschrijver en performer Erwin de Vries uit Meeden heeft de K. ter Laanprijs 2020/2021 gewonnen. Hij ontvangt duizend euro en een beeldje van kunstenaar Natasja Bennink uit Ezinge.
De K. ter Laanprijs wordt sinds 1985 door stichting t Grunneger Bouk toegekend aan mensen en instellingen die zich over een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt (en dat nog steeds doen) voor de Groninger taal en cultuur. De prijs is vernoemd naar schrijver en politicus Kornelis ter Laan (1871-1963).
Erkenning
De Vries krijgt de oeuvreprijs voor zijn dertigjarige loopbaan als streektaalzanger en tekstschrijver voor zichzelf en anderen. De Vries schaart zich in een rijtje van onder anderen Wia Buze, Aafke Steenhuis, Marcel Hensema, Bert Hadders en Martin Hillenga.
'Het is voor mij erkenning van wat ik doe en dat dat in de smaak valt. En dat er voldoende mensen zijn die het waarderen wat ik maak, dat vind ik mooi. Het is een soort bekroning van mijn werk. Ik voel mij heel erg vereerd. De K. ter Laanprijs is er wel eentje met gezag', aldus De Vries.
Met zijn vaste begeleiders De Zunderlingen bracht De Vries in maart 2021 zijn tiende cd, 'Antwoord', uit. In de Grunneger 1000 van RTV Noord, de duizend populairste door Groningers gekozen nummers in welke taal dan ook, stond De Vries afgelopen december met maar liefst 31 nummers genoteerd. Met als hoogste De Polder op plek 4. De jury van de K. ter Laanprijs eert De Vries voor zijn langjarige carrière en zijn bijdragen aan de Grunneger toal. Zo speelde hij in de zomer van 2019 een glansrol in de voetbalopera Veendammer Wind, zong hij in 2018 op koningsdag - als altijd - op blote voeten Ede Staal voor de koning en koningin in Groningen en verscheen hij in 2020 als tekstschrijver op de cd Lös van Wia Buze.
Stimulans
In een tijd waarin De Vries als performer veel minder optreedt, voelt het winnen van de prijs voor hem als een opsteker. 'In een tijd waarin ik niet veel kan optreden, vraag je jezelf af of mensen mij nog wel zien. Hoor ik er nog wel bij? Wat dat betreft is dit een echte opsteker en dat geeft mij een heel goed gevoel. We stoppen nog lang niet, dit is een stimulans om door te gaan, om mezelf te verbreden en verder te ontwikkelen.'
Crisissituatie
De afgelopen twee jaar is muziek meer dan ooit een uitlaatklep voor De Vries. 'Muziek betekent veel voor mij, is veelomvattend, zeker als het moeilijker gaat. Het is voor mij een manier om mezelf te uiten naar de buitenwereld toe. Liedjes op mijn album uit 2021, 'Antwoord', gaan daar ook over. En muziek is vaker in mijn leven een redding geweest. In crisissituaties is muziek mijn redding, dat geldt nu ook. En dat is een luxe voor mij, ik besef mij goed dat dit niet voor iedereen geldt.'
Volop optreden
De Vries heeft zijn planning nu al enorm vol, want er staan veel optredens op stapel. 'Ik heb ooit van mijn passie mijn beroep gemaakt, maar daar komt de andere kant van de medaille bij: daardoor is het op dit moment lastig een inkomen te genereren. Hopelijk heb ik het straks weer wat makkelijker en breder. Maar dat is inherent aan de muziekwereld: het is vallen en opstaan.'
Jury
De jury van de K. ter Laanprijs bestaat uit schrijver en dichter Fieke Gosselaar, Eddy de Jonge (Groninger Archieven), Jan Groenbroek (stichting t Grunneger Bouk) en Louis van Kelckhoven (streektaalredacteur Dagblad van het Noorden). De prijs wordt vrijdag 25 maart aan De Vries uitgereikt in restaurant De Boerderij in Slochteren.
[Infobox: Laatste winnaars K. ter Laanprijs:
2010 - Alex Vissering
2011 - Gert Sennema
2012 - Aafke Steenhuis
2013 - Hans van der Lijke
2016 - Marcel Hensema
2017 - Jan Veldman
2018 - Bert Hadders
2019 - Martin Hillenga
2020/2021 - Erwin de Vries]
2010 - Alex Vissering
2011 - Gert Sennema
2012 - Aafke Steenhuis
2013 - Hans van der Lijke
2016 - Marcel Hensema
2017 - Jan Veldman
2018 - Bert Hadders
2019 - Martin Hillenga
2020/2021 - Erwin de Vries]