Carnavalsverenigingen passen programma niet meer aan: 'Het is te laat'

Carnaval in Ter Apel in 2020
Carnaval in Ter Apel in 2020 © Suzanne Stoppels/RTV Noord
De carnavalsverenigingen in Ter Apel en Kloosterburen zien in de versoepelingen die het kabinet dinsdag gaat aankondigen, geen reden om hun programma's aan te passen.
In beide dorpen ging onlangs een streep door de traditionele carnavalsoptochten en -feesten. In Ter Apel (Kloosterwieke) werd nog wel besloten om de festiviteiten te verplaatsen naar het weekend van 2 en 3 juli, maar in Kloosterburen (Kronkeldörp) werden de grote activiteiten dit carnavalsjaar helemaal afgelast.

Besluit niet teruggedraaid

Ook al komen er nu versoepelingen aan, in Ter Apel en Kloosterburen zijn ze niet van plan terug te komen op die besluiten.
Een van de versoepelingen die eraan zit te komen, is dat de horeca tot 1 uur 's nachts open mag blijven. Op locaties tot 500 bezoekers hoeft bovendien geen anderhalve meter afstand te worden gehouden. Bij meer dan 500 bezoekers gaan vaste zitplaatsen gelden, al zou de anderhalve meter afstand ook daar niet meer nodig zijn.

Feest zonder beperkingen

'Voor ons is dat niet voldoende. Wij vinden dat carnaval voor iedereen moet zijn. Maar het coronatoegangsbewijs blijft gewoon gelden', reageert Robert Dreier van carnavalsvereniging De Kloosterwiekers in Ter Apel.
'Dan moet je dus mensen uitsluiten die zich niet willen laten testen of die niet gevaccineerd zijn. Dat willen we niet. Wij richten ons liever op de zomer, als er hopelijk geen beperkingen meer zijn en we iedereen bij het feest kunnen betrekken', zegt Dreier.

Geen optie meer

Ook in Kloosterburen is geen moment overwogen om terug te komen op het besluit om het carnavalsfeest te annuleren. 'Tot 500 man is het straks vrij. Maar wij hebben een ledenbestand van 1200. Wie ga je dan toelaten en wie niet?', schetst voorzitter Frans Hegeman het dilemma van carnavalsvereniging Oldeclooster.
'Los daarvan: het is geen optie meer, het is gewoon te laat. De carnavalskrant ligt al bij de drukker, vrijwilligers kunnen geen vrij meer krijgen van hun werk en het is te kort dag om nog een vergunning aan te vragen en te krijgen van de gemeente.'

Optocht van de baan

Ook is het volgens Hegeman te laat om nog een optocht op te zetten. 'In december moesten we vanwege de lockdown stoppen met het bouwen van de praalwagens. Tot aan de versoepelingen die op 25 januari werden aangekondigd, hadden we hoop dat we alsnog iets konden organiseren. Maar daarna niet meer.'
Een optocht in de zomer, zoals ze in Ter Apel doen, is voor Kloosterburen geen optie. 'De schuren waar de praalwagens worden gebouwd zijn straks weer nodig voor de landbouw. Bovendien zijn de bouwers in het voorjaar met heel andere dingen bezig dan het maken van praalwagens.'
Alternatief programma

Zowel in Ter Apel als Kloosterburen is inmiddels een alternatief carnavalsprogramma opgesteld. Dat vindt grotendeels online plaats.

In Ter Apel wordt onder meer een online carnavalsshow uitgezonden, met muziek, cabaret en een bingo. Op de basisscholen in Kloosterwieke worden wel carnavalsfeestjes georganiseerd, maar dan in de buitenlucht: op het schoolplein. Het traditionele fruitbakjes bezorgen bij 80-plussers en zieken gaat ook door.

In Kloosterburen wordt eveneens een carnavalsuitzending gemaakt, die online en op Omroep Het Hogeland wordt uitgezonden. Verder zijn er tal van andere activiteiten, zoals fietspuzzelritten, een online bingo, een online pubquiz en een wedstrijd tuin versieren. Of het gebruikelijke bezoek aan de bewoners van verzorgingshuis 't Olde Heem doorgaat, wordt vrijdagavond besloten.