Trauma-artsen: centralisatie kinderhartchirurgie risico bij ongeval kind buiten Randstad

De actie in het UMCG tijdens de overhandiging van de petitie
De actie in het UMCG tijdens de overhandiging van de petitie © ANP
Als de centralisatie van kinderhartchirurgie in Rotterdam en Utrecht doorgaat, kan dat leiden tot een verminderde toegang tot levensreddende behandelingen na een ongeval voor kinderen in andere delen van Nederland.
Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) in een brief aan minister Kuipers van Volksgezondheid en aan de Tweede Kamer. Volgens de traumachirurgen zijn in de discussie over de kinderhartchirurgie de gevolgen voor de traumazorg voor kinderen ondergesneeuwd.

'Belangrijke boodschap'

‘We hebben overwogen om het bericht niet te versturen', zegt NVT-voorzitter en UMCG-traumachirurg Mike Hogervorst, doelend op de rol van zijn werkgever in het dossier. 'Maar we vinden het belangrijk om deze boodschap af te geven aan de minister.'
Hogervorst benadrukt in dit geval uitsluitend als voorzitter van de beroepsvereniging te spreken. Betekent de boodschap concreet dat de Groningse afdeling open moet blijven? Diplomatiek: ‘Nee, dat zeggen we niet. We zeggen alleen: minister, kijk goed naar de geografische spreiding.’
We doen dit alleen uit het belang van de patiënten
Mike Hogervorst - voorzitter NVT
De NVT-voorzitter legt uit dat zijn vereniging zich niet wil mengen in de discussie over het plan van minister Kuipers om de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht. ‘We doen dit alleen uit het belang van de patiënten. Ook al gaat het maar om een paar per jaar’, zegt Hogervorst.

Tijd-kritisch

'Bij de behandeling van kinderen na een ongeval met een ernstig letsel aan de borstkas, na verdrinking of na onderkoeling, kan er noodzaak zijn tot gebruik van speciale hart-longmachines voor kinderen. De toegang tot deze complexe behandeling is zeer tijd-kritisch, waarbij vertraging ernstige gevolgen kan hebben voor het betreffende kind', aldus de NVT in haar brief. Daarin verzoekt zij 'deze overwegingen mee te nemen in de beslissing over de reorganisatie van de hartchirurgie bij kinderen'.
In Noord-Nederland is het UMCG het enige ziekenhuis met deze speciale hart-longmachines voor kinderen. Het UMCG vreest dat deze voorziening ook verdwijnt als de kinderhartchirurgie in Groningen wordt opgeheven. Het hoofd van de kinder-ic van het UMCG zei eerder dat in dat geval 'onnodig kinderen zullen overlijden'.

Tweede Kamer aan zet

Komende week buigt de Tweede Kamer zich over het omstreden plan van Kuipers, die de kinderhartchirurgie wil concentreren in Rotterdam en Utrecht. Als de Kamer daarmee instemt, dan verdwijnt deze zeer specialistische zorg uit Groningen en uit Leiden.
Kwaliteit onder druk
De kinderhartchirurgie in ons land is nu nog toebedeeld aan vier universitaire medische centra: naast het UMCG zijn dat het UMC in Leiden, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Utrecht. De kwaliteit van deze zeer complexe zorg staat onder druk. Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat het aantal umc's met kinderhartchirurgie moet worden teruggebracht. Maar daar houdt de eensgezindheid op.
Rotterdam en Utrecht
Groningen, Rotterdam en Leiden dienden vorig jaar een plan in om met zijn drieën de kinderhartchirurgie op zich te nemen. Maar minister Ernst Kuipers vindt, net als zijn voorganger Hugo de Jonge, dat kinderhartchirurgie moet worden overgelaten aan het Erasmus MC en het UMC Utrecht.
Domino-effect en uitholling
Dit tot schrik van het UMCG, ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking, noordelijke politici en vele anderen. Dat heeft niet alleen te maken met de grotere reisafstand tussen Noord-Nederland en Utrecht of Rotterdam. Het UMCG vreest een domino-effect voor andere afdelingen, met als gevolg een uitholling van de academische medische zorg en wetenschap in het Noorden.