Dwangsommen tot 15.000 euro voor horecazaken die zaterdagavond tóch open gaan

Gesloten horecazaken in het uitgaansgebied in de Groninger binnenstad
Gesloten horecazaken in het uitgaansgebied in de Groninger binnenstad © ANP
De gemeente Groningen legt dwangsommen tot 15.000 euro op aan horecaondernemers die zaterdagavond toch besluiten na 22.00 uur open te gaan.
Dat heeft de gemeente vrijdagochtend meegedeeld in een overleg aan betrokken partijen, waaronder Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Een tiental horecazaken zou zaterdagavond uit protest open willen gaan om hun ongenoegen te uiten over de coronaversoepelingen, die in hun ogen niet voldoende zijn. Van die actie lijkt nu nog weinig overeind te blijven.

'Het is een pressiemiddel'

'De actie kan niet doorgaan', zegt creatief directeur Chris Garrit van evenementenlocatie EM2. Hij zou met zijn zaak ook deelnemen aan het protest, maar ziet daar nu toch vanaf. 'Het is nu gewoon verboden. De dwangsom vind ik op zichzelf niet zo spannend. Maar ik geloof in democratie en dingen afstemmen. Als het zo moet, hoeft het eigenlijk niet meer. Het is een pressiemiddel. Het gesprek gaat nu één kant op. Dit is niet hoe ik wil protesteren.’
Ook nachtclubs Palace en Paradigm in de stad Groningen zien af van deelname.

'Voorkomen dat men de wet overtreedt'

In het Veiligheidsberaad gaf voorzitter en burgemeester Bruls van Nijmegen donderdagavond al het signaal af dat er komend weekend gewoon opgetreden zou gaan worden tegen horecazaken die zich niet aan de regels zouden houden. De gemeente Groningen kiest, net als andere gemeentes, voor het opleggen van dwangsommen.
'Iedere gemeente kiest in principe de hoogte van de dwangsommen. We willen hiermee voorkomen dat men de wet overtreedt. We hebben eerdere ludieke manieren van aandacht vragen wel toegestaan, maar het leek nu een andere kant op te gaan', zegt een gemeentewoordvoerder. De politie en de BOA-vakbond gaven vooraf ook aan in het kader van cao-acties niet te gaan handhaven.

Koninklijke Horeca informeert leden

De Groningse afdeling van KHN heeft vrijdag via een WhatsApp-bericht leden geïnformeerd over de consequenties die een deelname aan het protest kunnen hebben. De dwangsommen zouden ook van tevoren opgelegd kunnen worden, als horecazaken bijvoorbeeld op sociale media verkondigen aan de actie mee te zullen doen.
'Die dwangsom wordt ook daadwerkelijk verbeurd als er zaterdag openstelling volgt na 22.00 uur en zal het bericht volgen dat de zaak ontruimd moet worden', staat in het statement.
Het gaat allemaal om hun imago
Merlijn Poolman - nachtburgemeester Groningen

Nachtburgemeester: 'Erg jammer'

Nachtburgemeester Merlijn Poolman is 'diep teleurgesteld' dat de gemeente Groningen één dag voor de actie voor dwangsommen kiest. 'Het is heel erg jammer hoe de gemeente over de rug van de horecaondernemers toch Den Haag gehoorzaamt, terwijl het perspectief zo slecht is. Er wordt één harde lijn getrokken. Ik heb er weinig woorden voor.'
De belangenbehartiger liet donderdag nog weten dat het aantal deelnemers voor het horecaprotest steeds verder groeide, toen een deelname nog geen gevolgen leek te hebben. 'We hadden het prima zelf kunnen regelen. Ze hadden ook kunnen zeggen: we hebben het vertrouwen dat de sector er een mooi protest van maakt en we gaan alleen de excessen handhaven. Maar dat doen ze ook niet. Het gaat allemaal om hun imago.’
Nachtburgemeester Merlijn Poolman
Nachtburgemeester Merlijn Poolman © RTV Noord