Eemsdelta hoeft geen huizen meer te zoeken voor statushouders

Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, verhuizen de komende jaren niet naar de gemeente Eemsdelta. Door de versterking en het woningtekort hoeft de gemeente geen huizen voor hen te zoeken.
Daarmee is Eemsdelta de enige gemeente op het Nederlandse vasteland dat geen statushouders hoeft te huisvesten. Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog hoeven dit ook niet te doen.
Achterstand
Alle gemeenten in Nederland moeten een bepaald aantal woningen vinden voor statushouders. Eemsdelta moest vorig jaar 65 vergunninghouders huisvesten, maar dat is niet gelukt. De gemeente heeft een achterstand van 54.
Die achterstand hoeft de gemeente waarschijnlijk niet in te halen. De gemeente heeft eerder al om een ontheffing gevraagd. Die heeft de gemeente nu van de provincie gekregen, waarschijnlijk voor vijf jaar.
'Grote druk op woningmarkt'
Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) is daar blij mee. 'De opgave is fors. Bijna vierduizend huizen worden gesloopt en herbouwd. Zestig procent van de versterkingsopgave is in onze gemeente en dat zorgt voor grote druk op de woningmarkt', zei ze tijdens een commissievergadering van de raad woensdag.
Door de versterking zijn vrijwel alle nieuwe woningen voor mensen die nu nog in een onveilig huis zitten. Huurwoningen die vrijkomen, worden steeds vaker gebruikt als wisselwoning. Daardoor is er bijna geen plek voor statushouders.
Overigens is Eemsdelta niet de enige gemeente met een achterstand, zo blijkt uit cijfers van de overheid. Ook Groningen, Oldambt, Pekela en Het Hogeland kunnen niet genoeg huizen vinden voor statushouders.
Wel opvang asielzoekers
Eemsdelta blijft wel doorgaan met de opvang van asielzoekers. Aan het Zwet is onlangs een nieuw azc geopend voor 672 bewoners. In Farmsum worden tijdelijk 150 asielzoekers opgevangen in een hotel voor buitenlandse werknemers.
Asielzoekers, statushouders, hoe zit het?
Als asielzoekers naar Nederland komen, bepaalt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of zij mogen blijven. Als dat het geval is, krijgen ze een verblijfsvergunning. Ze gaan dan onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving.
Als asielzoekers naar Nederland komen, bepaalt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of zij mogen blijven. Als dat het geval is, krijgen ze een verblijfsvergunning. Ze gaan dan onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving.
Het Rijk bepaalt jaarlijks hoeveel statushouders een huis krijgen toegewezen. Voor grote gemeenten is dit meer dan voor kleine gemeenten. Het COA koppelt statushouders aan gemeenten. Meestal doen gemeenten hiervoor een beroep op sociale huurwoningen.