Het goede gevoel is terug bij FC Groningen

Danny Buijs is blij
Danny Buijs is blij © Orange Pictures
FC Groningen heeft na een matige eerste seizoenshelft de weg omhoog gevonden. Als er zaterdag tegen Fortuna Sittard wordt gewonnen, dan zijn de play-offs voor Europees voetbal weer in zicht.
Het team van Danny Buijs kende een matige eerste seizoenshelft waarin het als twaalfde de winterstop inging. De voortekenen voor het restant van de competitie waren wat dat betreft niet heel gunstig. Er werd getracht om ervaring aan de selectie toe te voegen, maar in plaats daarvan kwamen Melayro Bogarde en Emmanuel Matuta over van 1890 Hoffenheim en PSV. Beide spelers zijn negentien jaar en hebben nauwelijks ervaring op het hoogste niveau. Door Wessel Dammers (26) en Patrick Joosten (25) te laten gaan werd het team juist alleen maar minder ervaren.

Omhoog kijken

Toch heeft FC Groningen na de winterstop het goede gevoel te pakken. Er werd tegen PSV (0-1) en NEC (2-1) niet gewonnen, maar vooral het spel werd beter, wat vertrouwen bood. Na overwinningen tegen Vitesse (1-3) en Go Ahead Eagles (2-1) kan de ploeg van Buijs nu definitief omhoog kijken.
‘Je zit in een bepaald lekker gevoel’, merkt Buijs op. ‘Als je hebt gewonnen dan heb je sowieso een lekkerder gevoel, maar we hebben ook bij vlagen prima gespeeld. Maandag hebben de reserves ook een prima wedstrijd gespeeld en ze trainen ook prima. Hopelijk kunnen we dat gevoel tegen Fortuna een vervolg geven.’
'Het niveau gaat omhoog'
‘Op dit moment is er weinig reden tot wijzigen’, vertelt Buijs. Het heeft er daarom alle schijn van dat de trainer voor dezelfde elf namen kiest als afgelopen week tegen Go Ahead Eagles. Dat betekent dat Mo El Hankouri wederom genoegen moet nemen met een plek op de bank. De aanvoerder van FC Groningen wilde daar vrijdag geen vragen over beantwoorden en was ook niet beschikbaar voor de pers.

Begrip voor zijn aanvoerder

‘Hij komt terug uit een blessure en is ziek geweest. Toen heeft het team dat goed gedaan en uiteindelijk is voetbal een teamsport. Mo zal zich nu terug moeten knokken. Als ik zie hoe hij traint, dan doet hij het fantastisch’, vertelt Buijs. De trainer heeft er begrip voor dat zijn aanvoerder vrijdag niet beschikbaar was voor de media. ‘Iedereen is daar anders in. Ik zou het wel gewoon doen’, zegt Buijs. ‘Maar er zijn ook jongens die het minder prettig vinden. Dat mag ook. Als hij zondag meespeelt en iemand vraagt hem voor de camera, dan zal hij ook weer gewoon beschikbaar zijn.’
'Mo zal zich terug moeten knokken'
Fortuna Sittard zit wat dat betreft in zwaarder weer momenteel. De ploeg uit Limburg staat op de zestiende plaats in de eredivisie, met slechts zestien punten. Het team van Sjors Ultee is vooral in defensief opzicht kwetsbaar met vijftig tegendoelpunten. Keeper Yanick van Osch was achterin een baken van onrust.
Daarom besloten de Limburgers oud-FC Emmen-doelman Michael Verrips in de winterstop over te nemen. Aanvallend werden oud-FC Groningen-spitsen Charlison Benschop en Paul Gladon aan de selectie toegevoegd. Afgelopen weekend boekte Fortuna een broodnodige overwinning door met 2-0 van sc Heerenveen te winnen.
'Ik ben benieuwd hoe Fortuna gaat spelen'
De wedstrijd FC Groningen – Fortuna Sittard begint zaterdagavond om 18.45 uur. FC Groningen Live op Radio Noord start om 18.00 uur.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen Go Ahead Eagles
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen Go Ahead Eagles © RTV Noord