Warming-up: FC Groningen - Fortuna Sittard

Strand Larsen applaudisseert, tijdens het uitduel met Fortuna Sittard
Strand Larsen applaudisseert, tijdens het uitduel met Fortuna Sittard © Broer van den Boom/Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.
In de winterstop leek het seizoen voor FC Groningen al een soort van voorbij. Als de ploeg niet meer in de degradatieproblemen zou komen, leek de missie geslaagd aangezien de play-offs ver uit het zicht waren. Een dikke maand later ziet de wereld er voor de equipe van trainer Danny Buijs ineens weer heel anders uit. Nadat er met goed spel gewonnen werd van Vitesse en Go Ahead Eagles, is de aansluiting weer gevonden. Cambuur, momenteel achtste, heeft slechts vijf punten meer en dat lijkt met alle wedstrijden die nog komen geen overbrugbare achterstand.

De vorm: FC Groningen

Sinds FC Groningen in een vaste formatie speelt, met veelal dezelfde spelers op hun favoriete plek, is er een stijgende lijn ingezet. Het was ook elke week puzzelen voor Buijs. En dat had met name te maken met de rechtsbackpositie.
Damil Dankerlui, de enige echte rechtsback van de selectie, was langere tijd niet inzetbaar. Daardoor moest Buijs continu zijn halve elftal omgooien. Neraysho Kasanwirjo werd als rechtsback geprobeerd, Mike te Wierik moest er een paar keer spelen en Mo El Hankouri werd ook op die plek neergezet. Allemaal geen ideale opties voor een elftal met al zo weinig vastigheden. Nu Dankerlui weer fit is, staan alle andere spelers ook weer op hun favoriete plaats. Het komt het voetbal, de vastigheden, maar ook zeker het spel ten goede.
'Het niveau gaat omhoog'

De vorm: Fortuna Sittard

Het gaat bij de ploeg uit Limburg niet goed. Met een zestiende plaats, slechts zestien punten en maar liefst vijftig tegeldoelpunten, moet er iets gebeuren bij het team van Sjors Ultee. In 1987 won Fortuna voor het laatst in Groningen, wat niet direct voor veel vertrouwen zorgt bij de Limburgers. Toch lijkt Fortuna de laatste weken beter in vorm te komen. Afgelopen week werd overtuigend met 2-0 van SC Heerenveen gewonnen, door twee knappe goals van Zian Flemming.
'Ik ben benieuwd hoe Fortuna gaat spelen'
Voormalig FC Groningen-spelers Paul Gladon en Charlison Benschop tekenden deze winter een contract bij de ploeg uit Sittard en zullen vanavond op de bank zitten. Voor Benschop is het prettig dat het stadion in Groningen trouwens weer gewoon Euroborg heet.

Waar moeten we op letten?

Jørgen Strand Larsen is de laatste weken uitstekend op dreef in Groningen. De Noorse goalgetter staat inmiddels op tien eredivisiedoelpunten en scoorde de laatste twee wedstrijden in totaal drie keer.
‘Hij is op heel veel onderdelen van het voetbal stappen aan het maken’, zegt Buijs over zijn spits. ‘Hij is sterker aan de bal, maar ook zijn diepte is een stuk beter. En hij kan natuurlijk goals maken.’ Strand Larsen lijkt door zijn opmars dan ook aan zijn laatste maanden in Groningen bezig te zijn. Afgelopen winter werden er al meerdere hengels uitgegooid, maar kwam het niet tot een transfer. Het lijkt niet waarschijnlijk dat FC Groningen komende zomer opnieuw de poot stijf kan houden.

Historie

In eredivisieverband won Fortuna Sittard slechts twee keer in en tegen Groningen. De laatste keer was dus in 1987, toen de Limburgers met 1-0 te sterk waren in het Oosterpark Stadion. In totaal stonden FC Groningen en Fortuna achttien keer tegenover elkaar in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan won FC Groningen er veertien, werd het twee keer gelijk en won Fortuna dus twee keer.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – Fortuna Sittard begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

FC Groningen beschikt over een fitte selectie

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

De opstelling van FC Groningen
De opstelling van FC Groningen © RTV Noord