Schlemielig FC Groningen vergeet te scoren en krijgt deksel op de neus

Teleurstelling bij de tegengoal
Teleurstelling bij de tegengoal © Orange Pictures
Na zeges op Vitesse en Go Ahead Eagles is het FC Groningen niet gelukt om de derde overwinning op rij binnen te slepen. Ondanks een overwicht kon de ploeg van Danny Buijs het doel niet vinden. Tegenstander Fortuna slaagde daarin wel: 0-1.
Het was vooral FC Groningen dat de klok sloeg in de Euroborg. De tegenstander uit Sittard slaagde er niet in om ook maar één mogelijkheid te creëren. De ploeg van Danny Buijs kwam vaak in de buurt, maar het was telkens net niet. De spitsen Jorgen Strand Larsen en Michael de Leeuw kwamen steeds een fractie tekort.
FC Groningen kreeg zodoende te maken met een aloude voetbalwet: als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dat wel. En zo was het precies. Een onfortuinlijke actie van Cyril Ngonge luidde de nederlaag van FC Groningen in.

Slordig balverlies

FC Groningen kwam dit keer niet zo fel en scherp uit de startblokken als in de afgelopen wedstrijden. Michael de Leeuw kreeg een aantal kansjes en ook Jorgen Strand Larsen was drie keer dichtbij. Maar geen van beide spitsen kon in het eerste bedrijf de Sittardse muur slechten.
De zwakste schakel aan Groninger zijde was Neraysho Kasanwirjo. In de eerste helft kwam de verdedigende middenvelder nonchalant over en leed maar liefst vijf keer slordig balverlies. Daardoor werd de ploeg van Sjors Ultee welgeteld één keer gevaarlijk. Voor het overige creëerden de Fortunezen nauwelijks iets.

Gevaar kwam van Meijer

Het gevaar aan Groninger zijde kwam vooral van de linkerkant, in de persoon van Bjorn Meijer. De linker vleugelverdediger vond spits Strand Larsen steeds bijna blindelings. De achttienjarige Stadjer drong in de loop van de eerste helft steeds vaker het zestienmetergebied van Fortuna binnen, maar het lukte niet om de bal achter doelman Yanick van Osch te krijgen.
Na de thee oogde het spel van de Groningers feller, maar al snel overheerste opnieuw het gebrei op zoek naar een opening.
De Leeuw en Strand Larsen misten de scherpte om een doorbraak te forceren. Voor de twee spitsen was het telkens net niet. Wel lag het tempo na rust wat hoger en werd de bal sneller diep gespeeld. Daardoor kwam de FC een aantal malen dichtbij een treffer.

Slordig uitverdedigen

In de laatste twintig minuten werd de bal weer te vaak terug gepasst, waardoor het gevaar steeds meer afnam. Fortuna Sittard was echter niet bij machte om gevaarlijk te worden.
Tot in de 82ste minuut. Toen ging invaller Cyril Ngonge in de fout door slordig uit te verdedigen. Ngonge schoot de bal tegen de rug van de tegenstander, waarna deze belandde voor de voeten van verdediger Dimitris Siovas. De Griek rondde goed af, 0-1.
Ook in de slotminuten lukte het FC Groningen niet om te scoren, waardoor de ploeg van Buijs met de deksel op de neus afdroop naar de kleedkamer.
Programma en stand
Door deze nederlaag blijft FC Groningen op 25 punten staan uit 22 wedstrijden. Daarmee zakt het een plek op de ranglijst. De FC staat voorlopig op een elfde plek.
De jacht op beide promovendi NEC en Cambuur (de Friezen verloren vanavond overigens ook) staat daarmee even op pauze.
Volgende week zondag speelt FC Groningen de uitwedstrijd tegen hekkensluiter PEC Zwolle. Er wordt om 12.15 uur afgetrapt. Een week later spelen de Groningers thuis tegen Willem II.