Poolse tafeltennisclown showt z'n kunsten in Middelstum

Showman Michal Murawski achter de tafel in Middelstum
Showman Michal Murawski achter de tafel in Middelstum © Henk Elderman/RTV Noord
Tafeltennis is behalve sport ook show. Dat bewees de Pool Michal Murawski zaterdagavond in Middelstum. Met Taverzo uit Zoetermeer speelde hij tegen KlimaatGroep Stars. Wanhopig keken zijn tegenstanders af en toe rond in het knusse sporthalletje.
Een half jaar lang heeft hij geen partij verloren voor de regerend najaarskampioen in de Eredivisie.

Gekke carpiolen

Zijn speelstijl is verdedigen. Ver achter de tafel slaat hij de ballen een voor een terug. Met veel variatie in het effect dat hij eraan geeft. Hij is ook niet vies van af en toe een balletje door de benen heen terugspelen. Als een soort verrassing.
Maar daar blijft het niet bij. Ook tussen de punten door haalt hij de gekste capriolen uit. Een balletje vier tot vijf keer hooghouden met de voeten is voor hem kinderspel.

Camera

'Ik heb er plezier in om voor publiek te spelen. Ik maak ze blij met mijn spel. Natuurlijk gaat het ook om het resultaat, maar show hoort erbij', vertelt de Pool na de met 6-1 door zijn team gewonnen wedstrijd in Middelstum.
Hij houdt er ook van om zichzelf terug te zien. Vlak voordat hij in actie komt loopt hij naar een statief met camera om op de 'recordknop' te drukken. Daarna drinkt hij nog wat en zet vervolgens zijn kenmerkende bril op. Daarnaast is het ook opvallend dat hij met een maillot aan zijn partijen speelt. Het maakt hem een niet alledaagse verschijning.
Onmogelijke tafeltennisralley in Middelstum

Boarding omver

Pim van Schaik is de eerste speler van de thuisploeg die het tegen hem opneemt. Al gauw is duidelijk dat de jongeling maar moeilijk een poot aan de grond krijgt. Een van de spectaculaire rally's eindigt in een val naast de tafel voor Van Schaik. De Pool heeft even daarvoor in een uiterste poging om de bal terug te slaan de boarding al omver gelopen. Liggend op de grond ziet Van Schaik de bal aan zijn kant van de tafel stuiteren.
Op den duur is het zaak om je ervoor af te sluiten als je tegenstander gekke dingen doet
Pim van Schaik
Er volgt een korte omhelzing tussen beiden na het hoogtepunt van de avond. 'Het is nog nooit gebeurd dat ik omval, maar ik stapte er redelijk snel overheen. En de game erna won ik. Je denkt wel als er weer zo'n gekke bal op je afkomt deze wil ik niet missen. Op den duur is het zaak om je ervoor af te sluiten als je tegenstander gekke dingen doet. Ik heb zelfs gedacht dat er meer mogelijkheden zouden komen. Maar dat is helaas niet gebeurd', blikt Van Schaik terug.

Bijna een stunt

Zijn ploeggenoot Colin Rengers krijgt Murawski wel aan het wankelen. Hij is slechts twee punten verwijderd van de overwinning. Dat zou een regelrechte stunt zijn geweest.
'Op zich kan ik wel redelijk spelen goed tegen spelers die verdedigend zijn ingesteld. Ik achtte me ook niet helemaal kansloos van tevoren. Ik had vooraf ook wat beelden van hem bekeken. Je ziet de gekste dingen dan. Daar probeer je je tijdens de partij wel voor af te sluiten', analyseert Rengers.

Door de benen

Het weinige publiek dat de wedstrijd ziet, geniet ook met volle teugen. En de fotograaf laat trots zien dat hij precies op het juiste moment geknipt heeft als Murawski een bal door z'n eigen benen terugspeelt. Er is respect voor de Poolse tafeltennisclown.
De mooiste ballen heeft hij terug, daar kan ik als tafeltennisliefhebber ook wel van genieten
Colin Rengers
'De mooiste ballen heeft hij terug, dat zie je niet dagelijks. Daar kan ik als tafeltennisliefhebber ook wel van genieten. Maar wel het liefst vanaf de kant', voegt Rengers nog toe.

Europese wedstrijd

Coach Jan Tammenga laat twee dagen voor de wedstrijd weten dat Taverso met z'n publieksspeler naar Middelstum komt. Vooral bedoeld om wat meer mensen warm te maken voor de wedstrijd. In zijn ogen is het een Europese wedstrijd, want naast Murawski spelen er nog een Pool en een Belg voor het team uit Zoetermeer. Tammenga heeft het gelijk aan zijn zijde want het niveau is van beide kanten hoog.
En natuurlijk, ook hij kan genieten van de manier waarop de Poolse virtuoos de boel op stelten zet.

Schitterend voor het publiek

'Ondanks dat je natuurlijk met wedstrijd bezig bent, is het schitterend voor het publiek. Dit soort spelers heb je nodig om de sport te promoten. Hier komt het publiek op af. Ik heb ook iedereen een appje gestuurd dat er nu iemand langskomt die doet wat een normale tafeltennisser niet doet', geeft hij aan.
Zelf heeft Tammenga, die bovendien trainer en teammanager is, ook heel wat jaren ervaring achter de tafel. 'Of ik mij ooit als clown heb gedragen? Nou ja, misschien in een negatieve vorm, dat je je misdraagt. Nee, dat heb ik niet vaak gedaan. Ik probeerde wel altijd met het publiek te communiceren om die mee te krijgen.'