Horeca sluit de deuren op tijd, feestgangers gaan tot middernacht door in Noorderplantsoen (update)

Feest in het Noorderplantsoen
Feest in het Noorderplantsoen © Robert Pastoor/RTV Noord
De Groningse nachthoreca heeft zaterdagavond- en nacht de protestactie niet doorgezet. Vlak voor sluitingstijd was er op meerdere plekken nog sprake van een wachtrij, maar ondanks dat ging de deur om 22.00 uur in het slot. De stad liep vrij snel leeg. In het Noorderplantsoen werd tot ongeveer middernacht nog wel verder gefeest.
Zaterdagavond- en nacht stond de landelijke protestactie 'De Nacht Staat Op' gepland. Burgemeester Koen Schuiling (VVD) liet vooraf al weten dat hij geen oogje zou dichtknijpen. Dat bleek ook het geval, diegene die zijn uitgaangelegenheid wel zou openhouden riskeerde een dwangsom tussen de 15.000 en 60.000 euro.

Feest in overleg beëindigd

De politie was wel aanwezig bij het feest in het Noorderplantsoen, maar hoefde volgens een woordvoerder niet in actie te komen. Het feest werd rond middernacht in overleg met handhavers van de gemeente beëindigd. 'Ook in het belang van de omwonenden', zegt een gemeentewoordvoerder.
Bekijk de video:
Feestgangers zetten feest voort in Noorderplantsoen

Ontevreden nachtburgemeester

De Groningse nachtburgemeester Merlijn Poolman baalde flink van de opstelling van de gemeente over de protestactie, zo liet hij zaterdagavond weten.
Juist vandaag hadden we hét moment om te laten zien dat we dit prima kunnen doen na twee jaar corona
Merlijn Poolman - nachtburgemeester
'Het voelt heel raar', zegt hij vlak voor sluitingstijd in de Poelestraat. 'Juist vandaag hadden we hét moment samen met de gemeente, om te laten zien dat we dit prima kunnen doen na twee jaar corona. Dat het nu tijd is om de volgende stap te maken. Dat wilden we in hele goede overeenstemming doen en dat is helaas niet gelukt.'

Geen opstand tegen gemeente

Poolman wil de actie die hij en nachthoreca in gedachten hadden ook niet betitelen als een opstand tegen de gemeente. 'Integendeel', zegt hij. 'Hoe er nu wordt omgegaan met ons, ongetwijfeld door Haagse druk, daar baal ik enorm van en dat vind ik een gemiste kans.'
Zelfs voor de nachtburgemeester is de sluiting van 22.00 uur een harde lijn, ook hij kan nergens meer een glas bier kopen. Toch betekent het niet dat hij niet verder gaat feesten. Hij zoekt zaterdagavond een illegaal feest op.
'Ja, een stiekem feestje waarvan ik de locatie niet kan zeggen. Het is ongetwijfeld helemaal niet verantwoord en ik had heel graag hier een feestje gehad. Dat we alle kroegen bij langs gingen.'

Feestgedruis in Noorderplantsoen

Waar de feestmuziek in het centrum werd uitgezet, daar werd de volumeknop in het Noorderplantsoen juist opengedraaid. Menno Hazenoot besloot samen met een aantal andere artiesten en uitgaansliefhebbers uit protest tegen de huidige coronamaatregelen een feest te organiseren. Het feest bleek in een behoefte te voorzien, want er werd flink gefeest.
Er blijven mensen komen en er blijven mensen gek komen doen
Menno Hazenoot - initiatiefnemer feest Noorderplantsoen
'Er wordt gefeest en het is super druk', zegt de initiatiefnemer. We staan hier al sinds 21.00 uur. Er blijven mensen komen en er blijven mensen gek komen doen.'
Hazenoot weet niet of hij een risico neemt met de organisatie van het feest. 'Als er handhavers komen dan gaan we met ze in gesprek en dan zoeken we naar een oplossing. We willen ook graag alles in goede banen laten lopen. Als ze zeggen dat het klaar is, dan is het ook klaar.' Dat gebeurde dus rond middernacht.
De opkomst en sfeer gaven Hazenoot een goed gevoel. 'Toen we afgelopen week de boodschap kregen dat we niet mochten doorgaan in het nachtleven, door de sanctie van de burgemeester, toen had ik een geslagen gevoel.' Dat gevoel besloot Hazenoot om te zetten. 'En dan hebben we gedaan en kijk eens wat we hebben neergezet', zegt hij tevreden.

'Volgende week weer los'

Terug naar het stadscentrum, daar is Anita Makken haar Bar Players aan het opruimen. Vanaf een uur of half 9 heeft de bierkraan praktisch continu opengestaan. Om klokslag tien uur was het dus gebeurd. 'Het was gewoon klaar. Volgende week gaan we weer los', zegt ze met frisse energie. 'Het was vanavond heel gezellig. Mensen willen gewoon, het moet nu gewoon klaar zijn. Het is gebeurd.'
Dit bericht is aangevuld met de informatie dat het feest rond middernacht is beëindigd