Donar in bekerfinale tegen het Heroes van Erik Braal (update)

Donte Ingram in actie namens Donar in het eerste bekerduel tegen Aris
Donte Ingram in actie namens Donar in het eerste bekerduel tegen Aris © JK Beeld
De basketballers van Donar hebben zich zeer overtuigend geplaatst voor de finale van het bekertoernooi. In Leeuwarden werd ook het tweede duel van de halve finale gewonnen van Aris: 70-80. Het verschil was afgelopen donderdag al gemaakt in het eerste duel. De tegenstander in de finale is Heroes Den Bosch, met aan het roer voormalig Donar-coach Erik Braal.
Donar won de eerste wedstrijd van de halve finale in eigen huis al met maar liefst 91-58, waardoor de Friezen met 34 punten verschil moesten winnen om alsnog de finale te bereiken. Het duel ging aanvankelijk mooi gelijk op. Na tien minuten spelen stond het 14-13. Halverwege was de stand 33-33. Jimmy Gavin was namens Donar op dreef voor rust, met vier driepunters uit vijf pogingen.

Tim Hoeve op schot

Na drie kwarten had Donar een flinke voorsprong opgebouwd: 47-63. In het laatste bedrijf kregen de Groningers het toch nog lastig, doordat voormalig Donar-speler Tim Hoeve maar liefst zeven driepunters liet noteren, waardoor de thuisploeg terugkwam tot 68-68. Uiteindelijk wist de ploeg van coach Matthew Otten de winst toch nog binnen te slepen. Donte Ingram was topscorer aan de kant van Donar met twintig punten.
Donar miste naast Austin Luke en Thomas Koenis, die al langer afwezig zijn vanwege blessureleed, ook Marquis Addison (beenblessure). Die laatste werd uit voorzorg aan de kant gehouden.

Bekerhistorie

Donar bereikt voor de elfde keer in de historie de bekerfinale. De Groningers wonnen zes keer de beker (2005, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018), drie keer werd de finale verloren (1997 (reglementair), 2000, 2007) en de editie van het seizoen 2019-2020, die tussen Donar en Aris zou gaan, werd niet gespeeld vanwege de coronapandemie. Vorig seizoen werd de beker verrassend gewonnen door BAL uit Weert.

Erik Braal

Donar speelt op zondag 13 maart in de finale tegen Heroes Den Bosch, dat over twee wedstrijden te sterk was voor ZZ Leiden. De Bosschenaren verloren het eerste duel in eigen huis met drie punten verschil (80-83). Zondagavond won de ploeg van coach Erik Braal in Leiden met vijf punten verschil (72-77). De locatie voor de eindstrijd is nog onbekend.

Opnieuw Aris

Woensdagavond speelt Donar voor de competitie in MartiniPlaza opnieuw tegen Aris. Dat duel begint om 19.30 uur en is live te volgen via een stream op deze website.