Groningse CDA- en VVD-fracties denken wisselend over samenwerking met FvD en PVV

Een verkiezingsbord voor de landelijke Kamerverkiezingen in Groningen
Een verkiezingsbord voor de landelijke Kamerverkiezingen in Groningen © Erik Hogeboom/RTV Noord
CDA- en VVD-fracties in Groningse gemeenten waar ook de PVV of FvD een gooi doen naar de zetels denken wisselend over eventuele samenwerking met die partijen in een toekomstig college. De één sluit samenwerking op voorhand uit, de ander wacht liever af wat die partijen eigenlijk willen voordat ze een besluit nemen.
De PVV doet in onze provincie mee aan de verkiezingen in vier gemeenten: Groningen, Oldambt, Westerwolde en Pekela. Forum voor Democratie doet alleen in de gemeente Groningen mee.
Landelijke kopstukken van verschillende partijen hebben zich de afgelopen periode negatief uitgelaten over eventuele samenwerkingen op lokaal niveau met de PVV of FvD. Wopke Hoekstra (CDA) zei dat een samenwerking 'eigenlijk niet kan'. Mark Rutte (VVD) ziet een samenwerking 'niet gebeuren' en Jesse Klaver (GroenLinks) besloot afgelopen weekend om 'een front te vormen tegen extreemrechts'.

Groningen

In de gemeente Groningen sluit CDA-lijsttrekker Jalt de Haan uit dat hij in een nieuw college van burgemeester en wethouders zal samenwerken met Forum of PVV. De Haan ziet het CDA als middenpartij en vindt dat Forum zich met 'extreemrechts gedachtegoed gevaarlijk opstelt'.
'Bovendien is de PVV in de gemeenteraad een partij die het klimaatprobleem gewoon ontkent. Ook passen sommige extreme standpunten, bijvoorbeeld de ideeën van de PVV over de islam, niet bij het CDA', vindt hij.
Ietje Jacobs (VVD) wil voor de verkiezingen geen partijen uitsluiten, maar acht de kans dat ze met één van beide partijen gaat samenwerken wel bijzonder klein.
'Ik heb niet het idee dat PVV en FvD op dit moment partijen van betekenis zijn in Groningen. Dat word je als je vijf, zes of zeven zetels haalt: dat zie ik niet gebeuren. Maar uiteindelijk wil ik samenwerken met iedere partij die Groningen liberaler wil maken. Al heb ik zeker bij Forum niet het idee dat dat gaat gebeuren.'
De komende vier jaar mogen ze bewijzen dat het in Oldambt anders is dan in Den Haag
Tim van Bostelen, CDA Oldambt

Oldambt

Het CDA in de gemeente Oldambt ziet het niet voor zich om na de verkiezingen in één college te stappen met de PVV. 'Op basis van de landelijke partijlijn van de PVV zie ik dat niet gebeuren', zegt lijsttrekker Tim van Bostelen. 'De komende vier jaar mogen ze eventueel bewijzen dat het in Oldambt anders is dan in Den Haag.'
VVD-lijsttrekker Erich Wünker zegt 'vooraf geen enkele partij uit te sluiten', en benadrukt dat hij het programma van de lokale PVV nog niet kent. 'Het gaat ons om de inhoud', geeft Wünker aan.\
Ik verwacht dat heel veel Westerwolders op de PVV zullen stemmen
Klaas Buigel, VVD Westerwolde

Westerwolde

In Westerwolde maakt het CDA een andere afweging dan landelijk. 'Samenwerking met de PVV sluiten we niet op voorhand uit, maar het is voor ons niet de meest voor de hand liggende combinatie', laat lijsttrekker Harm Jan Kuper (CDA) weten. Bovendien heeft de partij het verkiezingsprogramma van de lokale afdeling nog niet gezien.
Ook de VVD sluit een samenwerking met PVV niet uit, temeer omdat zij denken dat PVV wel eens een belangrijke rol tijdens de formatie zou kunnen spelen. Lijsttrekker Klaas Buigel (VVD) verwacht dat 'heel veel Westerwolders op de PVV zullen stemmen'.
'Voor Ter Apel speelt vanzelfsprekend de problematiek rond het Asielcomplex (azc) een hele grote rol bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook het vertrouwen in de (lokale) politiek scoort in Oost Groningen uiterst laag', licht hij toe. 'Lokale prognoses variëren van 4-6 zetels van de 21, daarmee zouden ze weleens de grootste kunnen worden.'
'Om vooraf aan te geven dat je een hele grote groep kiezers gaat negeren vinden wij onacceptabel. Tevens kent het verkiezingsprogramma van de VVD in Westerwolde veel overeenkomsten met die van de PVV.'
Anders zit dat bij GroenLinks in Westerwolde. Lijsttrekker Eize Hoomoedt (GroenLinks) schaart zich achter de woorden van zijn partijleider en ziet een samenwerking met de PVV in Westerwolde niet zitten. 'Het gaat hierbij niet om personen', benadrukt Hoomoedt. 'Maar de PVV staat qua standpunten rondom het asielzoekerscentrum 180 graden de andere kant op. Daar gaan we samen niet uitkomen.'
Lokale prognoses variëren van 4 tot 6 zetels van de 21
Klaas Buigel, VVD Westerwolde

Pekela

In de gemeente Pekela staan zowel CDA als VVD open voor samenwerking met de PVV. 'Wij sluiten nooit een partij uit', zegt Jolanda Fridrichs-Kok (VVD).
Het CDA hoopt zelfs op een samenwerking met de PVV - en alle andere partijen. De christendemocraten in Pekela opteren na de verkiezingen niet voor een regulier college, maar willen een raadsakkoord schrijven dat door alle partijen wordt ondersteund. 'Dan doet iedereen mee, dus ook de PVV. Wij sluiten niemand uit, want we willen geen kiezers uitsluiten', zegt lijsttrekker Feike Oppewal.