‘Kamerleden: Laat je Gronings hart spreken voor kinderhartcentrum UMCG’

De noordelijke Statenfracties  hebben hart voor de zaak
De noordelijke Statenfracties hebben hart voor de zaak © Martijn Folkers/RTV Noord
De noordelijke Statenfracties van de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie voeren de druk op hun eigen Haagse coalitie op. Ze doen een klemmend beroep op noordelijke Kamerleden zoals Roelien Kamminga, Anne Kuik, Agnes Mulder, Wieke Paulusma en Stieneke van der Graaf om te vechten voor het kinderhartcentrum in het UMCG.
Daarmee zetten de tientallen Statenleden uit Groningen, Friesland en Drenthe de verhoudingen binnen hun eigen partij op scherp. De noordelijke statenleden hebben ieder een boodschap naar een noordelijk Kamerlid gestuurd om nog eens te benadrukken dat het kinderhartcentrum in het UMCG onmisbaar is voor een goede zorginfrastructuur in Noord-Nederland.
'Dit gaat om stevige zorginfrastructuur in Noord-Nederland'

Noordelijk hart laten spreken

‘We denken dat de Kamerleden hun Groningse, Friese of Drentse hart wel wat meer kunnen laten spreken’, zegt Fredric Geijtenbeek (ChristenUnie), een van de initiators van de actie. ‘Deze actie is gericht op de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Onze oproep is: laat zien waar je staat in dit dossier.’
De noordelijke Statenleden hebben ieder op een deel van een hart een boodschap ingevuld. De boodschappen zijn op de post gedaan. Dat gebeurde ongeveer gelijktijdig met het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waar afdelingshoofd Kindergeneeskunde Eduard Verhagen namens het UMCG sprak. De Statenleden verwachten dat Den Haag gevoelig is voor zijn argumenten.

Druk opvoeren

Statenlid Paula Benjamins (D66) is blij met het onderzoek dat minister Ernst Kuipers heeft aangekondigd, maar ze voert de druk richting haar partijgenoot in de Kamer, Wieke Paulusma, flink op.
Statenleden sturen hart naar Den Haag
‘Het gaat niet alleen om het kinderhartcentrum, maar het gaat om een stevige zorginfrastructuur in Noord-Nederland’, zegt ze. ‘Ik verwacht goede zaken van de impactanalyse. Het is ook een moeilijk besluit. We gaan ervanuit dat men ziet wat het belang is van het UMCG in het Noorden. Maar mocht het besluit anders worden, dan zal ik een stevig woordje met haar spreken ja, absoluut.’