Wat heeft Jahangir A. te zeggen over de moord op psychologe Els Slurink in 1997?

Een foto van Els Slurink op een billboard. De vrouw werd op 21 maart 1997 om het leven gebracht
Een foto van Els Slurink op een billboard. De vrouw werd op 21 maart 1997 om het leven gebracht © ANP
25 jaar nadat het lichaam van Els Slurink werd gevonden in haar woning aan het Van Brakelplein in Stad, start in de Groningse rechtbank de inhoudelijke behandeling tegen verdachte Jahangir A. Hij werd een jaar geleden opgepakt, omdat hij verdacht wordt van het doodsteken van de 33-jarige vrouw.
A. is nog niet eerder in deze zaak voor de rechtbank verschenen: hij deed bij alle vier de niet-inhoudelijke zittingen afstand van zijn recht om aanwezig te zijn. Dinsdag krijgt hij voor het eerst de kans om zijn verhaal te vertellen.
Het is de vraag wat hij te vertellen heeft: volgens zijn advocaat ontkent hij iets te maken te hebben met de moord aan het Van Brakelplein. Sterker nog: hij beweert dat hij Slurink nog nooit gezien heeft.

Steek in het hart

De psychologe werd in maart 1997 dood aangetroffen in haar huis. Ze was overleden aan een steek in het hart met een schaar. Jarenlang beet de politie haar tanden stuk op deze zaak.
Er waren nauwelijks aanknopingspunten en er was weinig dna aangetroffen. Er zat wel een dna-mengspoor onder haar nagel. Lange tijd kon de politie daar alleen verdachten mee uitsluiten, tot vorig jaar.

A. kwam in het vizier

Begin 2021 kon het spoor met vernieuwde technieken opgewaardeerd worden en kwam A. in het vizier. Hij verbleef op dat moment in Geldrop. Hij is een veelpleger en staat daarom in de dna-databank. Eerder werd hij veroordeeld voor een poging tot doodslag. Daarnaast kwam zijn naam al voor in het politiedossier van de moord. A. stond te boek als veelpleger in de buurt van het Van Brakelplein. Het scenario dat Slurink een willekeurig slachtoffer was, omdat ze een inbreker tegen het lijf liep, was altijd een mogelijkheid.
Toch was alleen een dna-match niet genoeg om A. op te pakken. In januari vorig jaar lanceerde de politie een informatiecampagne met als slogan: ‘Het is nooit te laat om te praten.’ Justitie vroeg burgers nog eens goed na te denken of ze iets wisten over deze zaak. Specifiek legden ze de focus op een mogelijke inbreker die Slurink getroffen had.

Onderzoekswensen

Achteraf bleek dat de politie A. al op de korrel had. Hij werd in februari aangehouden en heeft vanaf het begin gezegd dat hij Els Slurink nooit gezien heeft. Zijn advocaat probeerde dat te bewijzen door verschillende onderzoekswensen in te dienen bij de rechtbank.
Hij wilde onder meer dat er gekeken werd naar alternatieve scenario’s over hoe A.’s dna onder Slurinks nagel kwam. Had hij als krantenbezorger iets bij haar bezorgd? Sportten ze bij dezelfde sportschool? Of winkelden zij bij dezelfde supermarkt? Volgens A.’s advocaat zijn dat mogelijke manieren waarop A's dna onder haar nagel terechtgekomen is.
Of dat zo is, gaat de rechtbank dinsdag vanaf tien uur bespreken. Er komen twee deskundigen van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) aan het woord die vragen over het dna en de andere sporen kunnen beantwoorden. A. is ook in het Pieter Baan Centrum opgenomen geweest om te kijken naar zijn psychische gesteldheid.

Familie

Daarnaast komen dinsdag twee broers en een zus van Els Slurink aan het woord. Zij krijgen de mogelijkheid om de rechtbank te vertellen hoe het nu met hen is en welke impact de moord op hen heeft. Ook licht hun advocaat hun schadeclaims toe.
Woensdag krijgt de officier van justitie de gelegenheid om een strafeis tegen A. te formuleren.