Kabinet kiest definitief: gasopslag Grijpskerk wordt ingezet om Groningenveld te sluiten

Het hing al in de lucht, maar nu is het definitief: het kabinet wil de gasopslag bij Grijpskerk inzetten om het grote Groningenveld eerder te sluiten. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer.
In de ondergrondse gasopslag wordt nu nog hoogcalorisch gas opgeslagen dat wordt gebruikt door de industrie. Maar met het besluit van Vijlbrief mag er ook laagcalorisch gas worden opgeslagen dat geschikt is voor huishoudens. Dat gas komt dan niet meer uit het Groningenveld, maar uit de nieuwe stikstoffabriek die wordt gebouwd bij Zuidbroek. Als deze fabriek in gebruik is, wordt daar geïmporteerd gas klaargemaakt voor de Nederlandse gasmarkt.
Vorig jaar goedkeuring Grijpskerk
Het Staatstoezicht op de Mijnen gaf vorig jaar december al goedkeuring om ‘Grijpskerk’ te gebruiken. Hoewel er een ander soort (laagcalorisch) gas wordt opgeslagen, blijven de risico’s gelijk. ‘Er blijft daarbij wel een kans bestaan op aardbevingen’, schrijft Vijlbrief aan de Kamer. Maar, schade zal ‘voor het merendeel van cosmetische, niet van constructieve aard zijn'.
De inzet van de gasopslag in het Westerkwartier is al jaren een heet hangijzer in de lokale politiek. De gemeente werd eerst verrast door het voornemen om de gasopslag te sluiten en het resterende opgeslagen gas op te pompen.
Omgekeerde bewijslast
Daarna volgde het plan om de opslag toch langer open te houden, zodat het grote Groninger gasveld eerder kan worden gesloten. Wethouder Hielke Westra was de onrust zat en eiste zo snel mogelijk een besluit. ‘Onzekerheid is altijd slechter dan duidelijkheid’, zei hij eerder.
Die duidelijkheid is er dus nu, maar de gemeente Westerkwartier wil wel dat de schadeafhandeling rondom Grijpskerk op dezelfde manier wordt geregeld als bij het Groningenveld.
Voorgangers van Vijlbrief hadden daar geen oren naar, maar de huidige staatssecretaris noemt die ‘toepassing van het bewijsvermoeden een belangrijke voorwaarde voor draagvlak’. Het lijkt er dus op dat de omgekeerde bewijslast ook gaat gelden voor inwoners rondom Grijpskerk. Het Instituut Mijnbouwschade moet dan met een vergoeding over de brug komen, tenzij er een aannemelijke andere oorzaak is voor de schade.
Vijlbrief werkt aan een plan waar hij die bewijslast en het ‘ontzorgen van omwonenden’ wil regelen. Voor de zomer komt de staatssecretaris met nieuwe plannen.