Datacenter op Westpoort gaat tienduizenden liters diesel besparen met waterstofcel

Studenten op bezoek in een serverruimte bij een datacenter van NorthC in Hoogkerk
Studenten op bezoek in een serverruimte bij een datacenter van NorthC in Hoogkerk © Theo Sikkema/RTV Noord
NorthC Datacenter aan de Liverpoolweg op industrieterrein Westpoort langs de A7 bij Hoogkerk gaat uitbreiden. Het nieuwe gedeelte wordt verduurzaamd door waterstof in te zetten. De nieuwe noodaggregaten worden uitgerust met een waterstofcel.
Hierdoor zegt het bedrijf tienduizenden liters dieselolie te kunnen besparen. Datacenters staan bekend om hun hoge energieverbruik. In Europees verband is afgesproken dat de datacentersector in 2030 klimaatneutraal moet zijn. NorthC denkt met waterstof een grote stap te kunnen zetten.

'Gehele stroomvoorziening met waterstof'

Het bedrijf gaat onderzoeken of ook de bestaande noodaggregaten voor de verschillende datacenters met waterstofcellen kunnen worden uitgerust. Noodaggregaten worden ingezet bij stroomstoringen en moeten eens in de maand getest en dat kost volgens NorthC vele duizenden liters diesel. Het uiteindelijke doel is om ook de gehele stroomvoorziening door middel van waterstof te laten verlopen.
De nieuwbouw van het datacenter met waterstofaggregaten op industrieterrein Westpoort moet in juni gereed zijn.

Grootste regionale datacenter

NorthC is met tien onderling verbonden datacenters het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland. Daarnaast heeft NorthC twee datacenters in Duitsland. Tot de klanten van NorthC behoren zowel grote organisaties en overheidsinstellingen als cloud- en IT-dienstverleners en kleinere ondernemingen.