Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Woltersum: 53.000 kippen geruimd

Op het pluimveebedrijf worden circa 53.000 kippen geruimd
Op het pluimveebedrijf worden circa 53.000 kippen geruimd © ProNews
Op een pluimveebedrijf in Woltersum is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd. In een straal van tien kilometer geldt een vervoersverbod. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekendgemaakt.
In het kader van de besmetting op de locatie in Woltersum wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Een ander bedrijf

In de één kilometer-zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de drie kilometer-zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, dit zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de tien kilometer-zone liggen dertien bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt. Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ophokplicht

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht.
Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.