Groningse studenten geven wijnflessen een tweede leven

Lamp van Selfles, gemaakt in sociale werkplaats Iederz
Lamp van Selfles, gemaakt in sociale werkplaats Iederz © Isabel van der Vlugt
Een groep Groningse studenten, die een bijdrage wil leveren aan het oplossen van sociale en milieuproblemen, brengt een lamp van gebruikte wijnflessen op de markt.
De studenten zagen dat niet alle onderdelen van wijnflessen werden hergebruikt en bedachten daar iets op.
Wij hopen bewustwording te creëren over het hergebruiken van afvalproducten
Financieel manager Julie Huijs van Selfles

Selfles

De studenten zijn aangesloten bij de non-profitorganisatie Enactus Groningen, die wordt gesteund door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Enactus ondersteunt studenten bij het oplossen van sociale, economische en ecologische problemen door middel van ondernemerschap. Zo hebben studenten in 2017 de kans gekregen om 'Selfles' op te richten. Dat initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een sociale en duurzame onderneming, die zich inzet voor het geven van een tweede leven aan wijnflessen. Dit doet de studentenonderneming door middel van het 'upcyclen' van dit glaswerk tot een lamp. 'Hiermee hopen wij bewustwording te creëren over het hergebruiken van afvalproducten', zegt Julie Huijs, financieel manager van Selfles.
De groep Groningse studenten van Selfles
De groep Groningse studenten van Selfles © Enactus Groningen
Inmiddels hebben wij al 850 wijnflessen geupcycled
Financieel manager Julie Huijs van Selfles

Upcyclen

Recyclen is voor velen waarschijnlijk een bekendere term dan upcyclen. Bij recyclen wordt alleen de grondstof (glas) opnieuw gebruikt. Bij upcyclen blijft het afvalproduct intact en wordt het omgevormd tot nieuw product. Bij upcyclen gaat geen kwaliteit van het product verloren. Het krijgt het zelfs meer waarde dan voorheen. Vandaar dat Selfles heeft gekozen voor het upcyclen van de wijnflessen. 'Inmiddels hebben wij al 850 wijnflessen geupcycled', vertelt Huijs.

Door Groningen, voor Groningen

Het produceren van de lampen of 'lichtobjecten', zoals de studenten ze noemen, gebeurt in samenwerking met het sociale werkleerbedrijf Iederz. Op die manier ondersteunt Selfles Groningers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De studenten willen zo iets terug doen voor de stad waar zij in hun studententijd mogen wonen. Door de lampen te verkopen aan Groninger horecabedrijven, wil Selfles haar verbondenheid met Groningen tonen.

Het eerste lichtobject

In 2018 ontwierpen de studenten al een grote hanglamp, bestaande uit gebruikte wijnflessen en verkochten zij dit lichtobject aan Groningse bierbrouwerij de Prael. 'De voornaamste doelgroep voor de verkoop van deze hanglampen was de horeca', aldus Huijs. 'Toen de horeca door de coronamaatregelen haar deuren moest sluiten, daalde de verkoop. De lamp was te duur voor particuliere consumenten.'
Hanglamp van gebruikte wijnflessen door Selfles
Hanglamp van gebruikte wijnflessen door Selfles © Enactus Groningen
Wij hopen onze duurzame en sociale boodschap te verspreiden
Financieel manager Julie Huijs van Selfles

De nieuwe lamp

Daarom besloten de studenten een kleinere , goedkopere lamp te ontwerpen, die ook betaalbaar is voor consumenten. Dit werd een geupcyclede tafellamp, die bestaat uit een deel van een wijnfles.
Het glaswerk van dit product is het bovenste deel van een gebruikte wijnfles, dat wordt geleverd door Panorama uit Nijmegen. Het onderste deel van de flessen gaat naar een andere onderneming. Zo wordt toch het hele product gebruikt. Het houten onderstuk van de lamp is gemaakt van resthout. Huijs: ‘Het zou mooi zijn als we de lampen kunnen verkopen via grote winkelketens. Op die manier hopen we onze duurzame en sociale boodschap te verspreiden.’
De onderkant van de kleinere Selfles-lamp
De onderkant van de kleinere Selfles-lamp © Isabel van der Vlugt