Olympisch debuut van Bosker eindigt zonder medaille

(v. l. n. r.) Schaatsers Marcel Bosker, Patrick Roest en Sven Kramer na afloop van de finale van de ploegenachtervolging mannen op de Olympische Spelen in Beijing.
(v. l. n. r.) Schaatsers Marcel Bosker, Patrick Roest en Sven Kramer na afloop van de finale van de ploegenachtervolging mannen op de Olympische Spelen in Beijing. © Vincent Jannink/ANP
Marcel Bosker gaat zonder olympische medaille naar huis. Bij de ploegenachtervolging eindigde de Groninger samen met zijn ploeggenoten Sven Kramer en Patrick Roest als vierde.
Het drietal liet in de kwartfinale van zondag al een matige indruk achter. Met de hakken over de sloot werd de halve finale bereikt. Dat was twee dagen later niet anders. In de rit tegen regerend Olympisch kampioen Noorwegen was de start nog hoopgevend, maar gaandeweg zakte het tempo. De wedstrijd om de derde plaats tegen Amerika kende een vergelijkbaar verloop. Uiteindelijk bedroeg de achterstand bijna drie seconden.

Minder goed

Een maand geleden behaalde Nederland nog de Europese titel. De kansen op een medaille bij de Olympische Spelen werden daarom hoog ingeschat. Bovendien werd nagenoeg hetzelfde team drie keer op rij wereldkampioen. De andere landen bleken meer op elkaar ingespeeld waar het bij Nederland af en toe stokte. Ik merkte dat we minder goed waren dan op het EK,' treurde Bosker na afloop. Hij plaatste zich niet rechtstreeks voor de Spelen, maar door een aanwijsplek mocht hij alsnog mee naar Peking. Dat ging ten koste van sprinter Daidai Ntab. 'Het is vervelend voor Daidai, maar daar denk ik nu niet aan.'

Debuut

Bosker kwam eerder in actie op de 1500 meter bij zijn debuut op de Winterspelen. De schaatsmijl is niet zijn specialiteit, maar hij kon tevreden zijn met de negende plaats. Het seizoen krijgt voor Bosker een vervolg bij het WK Allround in Hamar. Dit toernooi neemt plaats in het eerste weekend van maart.