Omwonenden persluchtopslag Zuidwending willen duidelijkheid: 'Waar moet je straks aankloppen?'

Zo gaat de installatie voor de ondergrondse opslag van perslucht eruit zien
Zo gaat de installatie voor de ondergrondse opslag van perslucht eruit zien © Corre Energy Storage
Wat zijn de risico's? En waar kan ik terecht als er wel schade optreedt? Dat waren woensdagavond de meest gestelde vragen tijdens een informatieavond in Ommelanderwijk over de plannen voor de opslag van perslucht in zoutholtes bij Zuidwending.
Omwonenden vrezen bij schade door bodemdaling van het kastje naar de muur te worden gestuurd.
Erik Schuringa uit Ommelanderwijk is een van de insprekers in zalencentrum De Stainkroeg. Hij memoreert, net als veel andere bezoekers, dat zoutwinningsbedrijf Nobian niet de enige partij is die actief is in de ondergrond in het gebied.

'Er zijn meer bedrijven die trillingen veroorzaken'

'Ik ben hier komen wonen en toen had je alleen de zoutwinning. Daarbij gekomen is de aardgasbuffer. Vervolgens kwam de waterstofopslag en nu dus perslucht. Dus al met al wordt het wel wat drukker en zijn er dus meer bedrijven die trillingen kunnen veroorzaken', zegt Schuringa.
Schuringa vreest dat al die verschillende activiteiten in de ondergrond voor problemen gaat zorgen. 'De vraag is waar je straks moet aankloppen. Dat wordt een touwtrekkerij en uiteindelijk wordt de schade niet of moeilijk vergoed', zegt Schuringa.

Omgekeerde bewijslast

Bezoekers van de informatieavond pleiten voor één loket waar alle schades worden behandeld. Bovendien moet bij dat loket worden gewerkte met een 'omgekeerde bewijslast'.
Je moet in zo'n gebied, waar meer dan één bedrijf actief is, de bevolking niet opzadelen met de bewijslast
Leo Slangen uit Ommelanderwijk
'Je moet in zo'n gebied, waar meer dan één bedrijf actief is, de bevolking niet opzadelen met de bewijslast. Dat moet je aan de voorkant, vanuit de wet, net als in Slochteren, Norg en Grijpskerk regelen. Staatssecretaris Vijlbrief heeft vorige week in de Tweede Kamer nog gezegd dat hij dat voor die gebieden gaat regelen. Dat moet hier ook gewoon gebeuren', zegt Leo Slangen uit Ommelanderwijk.
De beoogde persluchtlocaties aan de Zuidwending
De beoogde persluchtlocaties aan de Zuidwending © Corre Energy

Proefboring

De informatieavond werd georganiseerd door zoutwinningsbedrijf Nobian, dat twee nieuwe cavernes wil aanleggen voor de opslag van perslucht. Het bedrijf Corre Energy zal de locaties als ze gereed zijn overnemen en exploiteren. De perslucht wordt door het bedrijf opgeslagen in de zoutholtes en kan vervolgens worden gebruikt voor het opwekken van energie op het moment dat andere bronnen, zoals wind- of zonneparken, dit niet kunnen leveren.
Het project zit nu in de fase van het aanvragen van een vergunning voor een proefboring. Zoutwinner Nobian hoopt die boring eind dit jaar uit te kunnen voeren.

Nobian begrijpt zorgen omwonenden

Directeur Mijnbouw Yvar van den Winkel was tevreden over de opkomst. Hij snapt dat er bij de omwonenden veel zorgen zijn over mogelijke bodemdaling en schades. 'Je kan je voorstellen dat als daar verschillende partijen bij betrokken zijn dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Ik denk dat ook wijzelf het veel prettiger vinden als dat zoveel mogelijk gecentreerd wordt', zegt Van den Winkel.
Gezien het recente verleden is er argwaan, maar geef het even het voordeel van de twijfel
Yvan van den Winkel - directeur mijnbouw Nobian
Op dit moment verwijst Nobian naar het loket zoutwinning van de commissie mijnbouwschade. 'Dat is heel vers en heel nieuw. Mensen moeten daar ook even ervaring mee krijgen. En ook de zoutwinningsbedrijven moeten daar ervaring mee krijgen. Ik denk dat gezien het recente verleden daar wat argwaan is, maar geef het in eerste instantie even het voordeel van de twijfel', aldus Van den Winkel.

'Omgekeerde bewijslast niet nodig'

Volgens Van den Winkel is omgekeerde bewijslast niet nodig. Hij heeft hoge verwachtingen van het schadeloket zoutwinning van de commissie mijnbouwschade.
'Mensen ervaren nadelige gevolgen en gaan naar dat loket. Die zoeken uit, onafhankelijk van die bedrijven, waar die schade vandaan komt. Die leggen dat bij die bedrijven neer en dat is dan ook bindend. Dus dan kom je al een heel eind in die richting', zegt Van den Winkel.