Tien jaar cel geëist voor moord op danslerares in Briljantstraat (update)

Politie tijdens het onderzoek bij de woning aan de Briljantstraat
Politie tijdens het onderzoek bij de woning aan de Briljantstraat © Joey Lameris/112 Groningen
Voor het wurgen van zijn ex-partner Cindy Woo is tegen de 59-jarige Remy Y. een celstraf van tien jaar geëist. Volgens de officier van justitie deed de man dit in een opwelling en is doodslag bewezen.
De dansdocente zette in januari vorig jaar na 25 jaar een definitieve punt achter haar relatie met Y. De man woonde op dat moment al meer dan een jaar niet meer bij haar, aan de Briljantstraat in de stadswijk Vinkhuizen.
Vanaf dat moment zocht Y. haar meermalen thuis op, of hij stond in de tuin te kijken wat ze deed. Daardoor zag hij haar videobellen met een andere man. Hij tikte tegen de ruit en vroeg of zij een nieuwe relatie had. Dat bleek het geval te zijn.

Zelfmoordpoging

Y. was geschokt over dit nieuws, zei hij tegen de rechters. 'Iedereen wist het, maar mij werd niets verteld.' Zijn stemming richting haar werd grimmig en hij stuurde haar dreigberichten. Hij postte voor haar woning en trapte tegen haar voordeur, omdat hij niet binnen mocht komen.
De man zei dat hij wanhopig was en deed een zelfmoordpoging. Dit mislukte. Was dit een serieuze poging of een schreeuw om aandacht, vroeg de rechter zich op zitting hardop af.

Gevolgd tot het politiebureau

Een dag voor de moord zat Woo op het politiebureau en meldde ze dat zij door Y. werd belaagd. Ze wist niet dat ze was gevolgd door Y. Een dag later wachtte hij haar op in haar woning. Hij parkeerde de auto uit het zicht en verschool zich op een slaapkamer. Hij overrompelde Woo bij haar thuiskomst. Zij sloeg van zich af met een blik verf. Beiden raakten in een worsteling.

Buiten zinnen

De man snoerde haar hals af met een riem. Hij pakte haar telefoon, eiste de pincode en trok daarbij de riem hard aan. Hij ontgrendelde de telefoon en stuurde de nieuwe vriend een bericht dat de relatie over was.
Op dat moment zag hij ook dat zijn eigen berichten waren doorgestuurd naar de nieuwe vriend. 'Ik raakte buiten zinnen en was mijzelf niet meer', zei Y.. Volgens de officier van justitie had de man geen plan om de vrouw te doden, maar handelde hij in een gemoedsopwelling.

Sombere stemmingen

Y. zag geen teken meer van leven en belde zelf de hulpdiensten: 'Ik heb mijn ex vermoord.' Het slachtoffer overleed drie dagen later in het ziekenhuis. De aanklaagster gaat ervan uit dat de daad Y. in verminderde mate kan worden aangerekend, omdat bij hem een aanpassingsstoornis en sombere stemmingen zijn geconstateerd.

Drie minderjarige kinderen

Cindy Woo heeft Y. meermalen duidelijk laten weten dat zij geen contact meer met hem wilde. Vanaf het moment dat zij vertelde over haar nieuwe vriend, reageerde Y. opgefokt, stelde de officier van justitie vast. Had hij haar met rust gelaten, dan was dit niet gebeurd.
De officier van justitie tilde er zwaar aan dat drie kinderen, waarvan twee nog minderjarig, verder moeten leven zonder hun moeder.

Advocaat aan het woord

Vanmiddag was de advocaat van Y. aan het woord. Deze is het met de officier van justitie eens dat doodslag bewezen kan worden, omdat de man uit pure drift heeft gereageerd. Door het zien van zijn doorgestuurde berichten voelde hij zich zwaar belazerd en gekrenkt. Hij zou ineens dubbel hebben gezien en werd wakker en zag hoe blauw de vrouw was aangelopen.
Die bewuste dag wilde hij slechts met haar praten, zei de advocaat. Hij vroeg de rechtbank de hoogte van de straf bij te stellen tot maximaal zeven jaar, zoals eerder in vergelijkbare zaken is gevonnist.
Y. richtte zich in zijn laatste woord huilend tot zijn kinderen. 'Mamma heeft helemaal niets verkeerds gedaan. Sorry, het spijt mij allemaal heel erg.'
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Update: Dit bericht is aangevuld met de reactie van de advocaat.