RTV Noord zendt NNO-concert live uit

Het NNO repeteert
Het NNO repeteert © RTV Noord
Komende donderdag zendt RTV Noord vanaf 19.45 uur weer een concert van het Noord Nederlands Orkest uit. De opvoering in de Oosterpoort is live te zien op onze website, app en via Facebook.
Eivind Gullberg Jensen dirigeert het Noord Nederlands Orkest in werken van Boulanger, Ravel en Dvorák. De Nederlandse pianist Thomas Beijer soleert in Ravels Pianoconcert in G.

Programma

Van Lili Boulanger worden D'un soir triste (1918) en D'un matin de printemps (1918) gespeeld. Boulanger stierf op haar vierentwintigste en daarmee verloor de Franse muziek een grote belofte.
Een heel ander Parijs hoor je in Ravels Pianoconcert in G. Het is typisch muziek van de late jaren twintig, met een scheut jazz. Maar bovenal is het een typisch Ravel-stuk: speels en gekleurd door solo's uit alle hoeken van het orkest.
Amerikaanse invloeden hoor je ook al een halve eeuw eerder, in Dvoráks Negende Symfonie. De Tsjechische componist was verhuisd naar New York waar hij zich liet inspireren door Amerikaanse volksmuziek én door enorme heimwee naar zijn vaderland.