Celstraffen voor Groningers die bolletjes cocaïne smokkelden

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © RTV Noord
Een 50-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot negen maanden cel voor het invoeren van 670 gram cocaïne. Drie maanden van zijn straf zijn voorwaardelijk. Een 35-jarige man uit Veendam kreeg ook een straf opgelegd, namelijk 180 dagen cel waarvan 103 dagen voorwaardelijk.
De mannen lieten in september een 38-jarige vrouw uit Wildervank met tachtig bolletjes cocaïne in haar lijf van Curaçao naar Nederland vliegen. Hiervoor kreeg zij al eerder 180 dagen cel opgelegd, waarvan 136 dagen voorwaardelijk.
De vrouw stapte enkele weken na de trip vanuit Curaçao naar haar ex, omdat ze meende nog bolletjes drugs in haar lijf te hebben. De man bracht haar vervolgens naar het ziekenhuis.

Onder druk

De vrouw zei dat ze met haar nieuwe vriend uit Veendam was afgereisd naar de Nederlandse Antillen. Op Curaçao moest ze van een onbekend gebleven persoon bolletjes inslikken. Ze zou hiermee vierduizend euro verdienen, maar kreeg uiteindelijk niets. In de woning van de Stadjer moest ze de bolletjes uitscheiden. Achteraf vertelde de vrouw dat ze onder druk was gezet. Ondanks alles vond de rechter haar medeplichtigheid bewezen.
Als onderdeel van de straf moeten de man uit Veendam en de vrouw zich laten behandelen, de Stadjer hoeft dit niet. Dit omdat hij al eens eerder een behandeltraject opgelegd kreeg, maar dat was toen niet succesvol. De rechter ziet daarom geen aanleiding om opnieuw een dergelijk traject op te leggen.