Werkzaamheden aan Hoofdstation eind mei alsnog uitgevoerd

Het Hoofdstation in Groningen
Het Hoofdstation in Groningen © Stella Dekker Fotografie
Werkzaamheden aan het Hoofdstation in Stad die eigenlijk voor de voorjaarsvakantie gepland stonden, worden eind mei alsnog uitgevoerd. Er worden dan twee sporen verlegd: het is onderdeel van de grootscheepse verbouwing van het Hoofdstation.
Eind vorig jaar werd al bekend dat de oorspronkelijke planning van het verleggen van de twee sporen niet gehaald zou worden. Omdat het eind december niet lukte om beton te storten, schoof de planning op.

Hinder voor treinreizigers

De hinder die treinreizigers van de werkzaamheden in mei ondervinden blijft naar verwachting beperkt. Het werk duurt van 24 tot 29 mei: alleen op de laatste dag is er van en naar het Hoofdstation geen treinverkeer mogelijk.

Invloed op totale project onduidelijk

De vraag is nog altijd welke invloed de vertraging heeft op de totale planning van de verbouwing van het Hoofdstation. De partijen die over de verbouwing gaan hopen nog altijd dat de verbouwing in 2024 is afgerond. Of dat echt lukt is niet duidelijk, omdat grootschalige werkzaamheden die in 2023 moeten worden uitgevoerd nog niet ingepland zijn.
Tijdens die werkzaamheden rijden er wekenlang geen treinen van en naar het Hoofdstation. Het station wordt dan opnieuw ingericht: de sporen naar Oost- en Noord-Groningen worden met elkaar verbonden.
Daardoor kunnen treinen na die verbouwing doorrijden tussen Winschoten en Roodeschool/Eemshaven en tussen Veendam en Delfzijl. Ook hebben treinen vanuit Leeuwarden niet meer het Hoofdstation als eindpunt, maar station Groningen Europapark. In sommige gevallen rijdt de trein uit Friesland zelfs door naar Winschoten.

Meer werkzaamheden in mei

Treinreizigers moeten zich voor de maand mei voorbereiden op meer hinder door werkzaamheden. Omdat er bij Hoogeveen en Onnen aan het spoor wordt gewerkt moet je tussen 7 en 23 mei deels of zelfs helemaal met de bus als je richting Zwolle reist.