Uitwerking armoedeplan Diks komt te laat, is te summier en wordt teruggefloten

Marten Nauta (l) en Robert Pastoor
Marten Nauta (l) en Robert Pastoor © RTV Noord
Het veelbesproken armoedeplan van de eveneens veelbesproken GroenLinks-wethouder Isabelle Diks is politiek gevoelig geworden. Daarom besluit het stadsbestuur af te zien van de omstreden bijeenkomst op 28 februari waarin Diks haar tot nu toe verzamelde ideeën wilde presenteren. Door alle ophef rondom die 28ste groeide afgelopen week ook de druk op het college.
De overige coalitiepartijen zitten vlak voor de verkiezingen niet te wachten op gedoe en daardoor gaat het plan voorlopig in de ijskast. Hoe kan een onderwerp waar iedereen het over eens lijkt - wie wil armoede nou niet de wereld uit hebben? - een wethouder zo laten wankelen?

Hooggespannen verwachtingen

Het plan moest Diks’ pronkstuk worden. Al maanden heeft de wethouder het erover: de armoede moet binnen tien tot vijftien jaar uit de gemeente Groningen verdwijnen, en dat moet met een andere aanpak dan tot nu toe gebruikelijk is. Diks wil armoede doorbreken door het beschikbare geld in te zetten op preventie. Want - zo is de gedachte - met preventie voorkom je erger en bespaar je in een later stadium geld.
Vanuit de entourage van Diks werd de pers meerdere keren verteld dat de nieuwe werkwijze totaal anders is en dus interessant voor het journaille. Alles werd er aan gedaan om de nieuwe werkwijze bij de pers onder de aandacht te brengen. Mede daardoor waren de verwachtingen hooggespannen.

In de vuurlinie

Ook binnen het college is men nieuwsgierig naar de systematiek van Diks. Haar idee raakt ook aan de portefeuilles van de overige wethouders. Maar net als de gemeenteraad weet een aantal collega-wethouders tot afgelopen week niet wat de stand van zaken is rondom de plannenmakerij. Het zorgt al langere tijd voor vraagtekens binnen het college.
Raadsleden van nota bene de coalitiepartijen beginnen zich ook te roeren. Waar normaal vooral de oppositie korte metten maakt met collegeplannen, komen de hardste woorden nu uit de eigen gelederen. Het plan komt in de vuurlinie terecht.

Meer naar buiten dan op de raad gericht

Daarbij gaat het niet alleen over de inhoud; vooral de handelswijze van de wethouder ligt onder vuur. Ze heeft de raad nooit in een officiële raadsbijeenkomst bijgepraat. Dat is opmerkelijk omdat ze haar plannen begin november al wel heeft gedeeld met de buitenwereld, en op 28 februari wil ze er nog eens buiten het stadhuis mee de boer op. Daardoor is binnen het stadhuis niemand op de hoogte, maar daarbuiten wel. Raadsleden vinden dat te gek voor woorden.

Brokkenpiloot

Met haar handelswijze begeeft Diks zich opnieuw in het oog van de storm. Diks kwam halverwege de collegeperiode binnen als opvolger van de alom gewaardeerde Mattias Gijsbertsen, maar bracht een rugzak vol al dan niet terecht ontvangen Haags wachtgeld met zich mee. Het had invloed op haar benoeming: die kon rekenen op slechts een krappe meerderheid in de gemeenteraad. De beeldvorming zit haar dus van meet af aan tegen. Ze moet vanaf haar start extra hard werken om die te laten kantelen.
Dat lukt niet: de wachtgeldaffaire weet ze tot op de dag van vandaag niet van zich af te schudden. Ze kwam daarna nogmaals vol in de wind te staan nadat ze een onhandige uitspraak deed over ouders in armoede die de hele dag op de bank zouden liggen. Na politieke ophef noemde ze haar eigen woorden later ‘afgrijselijk’.
Met de meest recente ophef kunnen we wel concluderen dat het huwelijk tussen Diks en Groningen niet uit wederzijdse liefde bestaat. In coalitiekringen wordt ze zelfs uitgemaakt voor brokkenpiloot.

Teruggefloten

Terug naar het plan. Raadsleden van met name PvdA en D66 slaan ongenadig hard op de trom als het gaat om het veelbesproken armoedeplan van Diks. De negatieve sfeer rond het dossier dreigt ook aan hen te gaan kleven en dat willen ze niet. Raadsleden roepen het college op om het plan niet op 28 februari te presenteren. Aanvankelijk lijkt aan die oproep geen gehoor te worden gegeven. In een extra collegevergadering, afgelopen vrijdag, is wethouder Diks dan toch teruggefloten door haar medebestuurders. Goed ingevoerde bronnen melden dat Diks op dat moment nog wel heil ziet in die presentatie, maar haar collega’s besluiten anders.
Het armoedeplan zal na de verkiezingen ongetwijfeld weer opduiken, al moet er dan nieuw leven worden ingeblazen. Op dit moment is het te besmet om verder te groeien.