Beruchte meesteroplichter Johan S. opnieuw voor de rechter

Oplichter Johan S. in 2016
Oplichter Johan S. in 2016 © Archief RTV Noord
De beruchte meesteroplichter Johan S., die vorige maand in Vlagtwedde werd aangehouden, moet zich opnieuw voor de rechter verantwoorden. Terwijl hij momenteel nog vastzit voor een oud vonnis en de politie alweer bezig is met een nieuw onderzoek tegen hem, moet S. 21 maart voor de rechter verschijnen in een losstaande oplichtingzaak.
Johan S. werd vorige maand aangehouden nadat hij was gevlucht vanuit Twente, waar een serie aangiften wegens oplichting tegen hem was gedaan. Johan S. was in Hengelo het cateringbedrijf JBRI Events begonnen, maar zou daarmee tal van gedupeerden hebben gemaakt.
Onder hen de 14-jarige folderbezorger Tim, die overigens na een publicatie bij RTV Oost door een anonieme weldoenster alsnog schadeloos werd gesteld. Nadat de politie een zoekactie was begonnen, werd S. uiteindelijk opgespoord op een vakantiepark in Vlagtwedde.

Hardleers gedrag

Het belangrijkste juridische handvat om Johan S. aan te kunnen houden, vormde de veroordeling in juni 2020 door de rechtbank in Leeuwarden. Johan S. stond daar terecht omdat hij twee vrouwen zou hebben opgelicht. De Officier van Justitie eiste in deze zaak acht maanden celstraf, maar de rechtbank vond dit onvoldoende en veroordeelde S. tot twee jaar. De voornaamste aanleiding voor deze hogere straf was dat S. zich in de loop der jaren uitzonderlijk hardleers had getoond. De meesteroplichter, zoals hij bekend staat, had intussen een strafblad van ruim twintig jaar met vele tientallen zaken.

Voorwaardelijk vrij

Omdat Johan S. geruime tijd in voorarrest had gezeten, kwam hij na het Leeuwarder vonnis op relatief korte termijn weer vrij. Daarop begon hij samen met zijn partner in Hengelo het cateringbedrijf JBRI. De rechtbank Leeuwarden had S. 'voorwaardelijk in vrijheid gesteld'. Omdat hij zich echter niet aan de opgelegde voorwaarden had gehouden, kon hij op grond daarvan opnieuw worden gearresteerd. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie moet S. nu alsnog 268 dagen van dit oude vonnis uitzitten.
Terwijl Johan S. op dit moment deze oude straf uitzit, is de recherche bezig met het verzamelen van de nieuwste aangiften die er in de regio Twente tegen hem liggen. Aan de hand van deze aangiften gaat de politie vervolgens een nieuw onderzoek tegen hem opstarten, zo meldt politiewoordvoerster Chantal Westerhoff. Onbekend is hoeveel aangiften er op dit moment liggen: 'We zijn alles nog aan het inventariseren', aldus de zegsvrouw.

Nieuwe rechtszaak

Los van dit nieuwste onderzoek en het eerdere 'Leeuwarder vonnis' moet Johan S. op 21 maart opnieuw voor de rechtbank Zutphen verschijnen.
Het gaat daarbij om zaken die speelden in de regio's Apeldoorn en Arnhem. Daar was Johan S. een relatie begonnen met een vrouw, die hij had ontmoet via internet. Zoals hij vaker via datingsites contact legde met vrouwelijke slachtoffers.

Financieel uitgekleed

Johan S. had het in deze zaak, die speelde rond 2018, aangelegd met een Apeldoornse met wie hij zou gaan trouwen. De vrouw had zelfs al een trouwjurk uitgezocht, maar S. zou ook deze vrouw financieel hebben uitgekleed. Ze deed bovendien aangifte dat S. haar zou hebben meegenomen naar Limburg, waar hij haar twee weken zou hebben vastgehouden en hebben gedrogeerd.
Johan S. zou de vrouw hebben meegenomen in een taxi van een gezamenlijke vriend. Ook deze vriend deed aangifte van oplichting.
Voor deze zaken moet S. zich nu op 21 maart voor de rechter verantwoorden. Er is overigens weliswaar aangifte gedaan van ontvoering, maar S. wordt in deze nieuwste rechtszaak uitsluitend vervolgd voor oplichting en niet voor de vermeende kidnap.

'Parasiet'

De rechtbank in Leeuwarden was destijds keihard in het oordeel. S. werd zelfs letterlijk 'een parasiet' genoemd. Iemand die 'heeft geleefd op de beperkte middelen van zijn slachtoffers, die hij heeft overladen met leugens en loze beloftes', aldus de rechtbank in haar vonnis.

Reclassering moedeloos

De reclassering wordt zo onderhand moedeloos van de praktijken van S. 'In het verleden zijn meerdere hulpverleningstrajecten mislukt en de reclassering ziet hier geen meerwaarde meer in. De enige manier om de maatschappij en toekomstige slachtoffers te beschermen, is een gevangenisstraf', zo bracht de reclassering in S.' laatste strafproces als advies uit aan de rechtbank.