Stormen Dudley en Eunice op komst: 'Er komt wel wat aan ja'

Een fietser baant zich een weg door de storm (archief)
Een fietser baant zich een weg door de storm (archief) © Jos Schuurman/FPS
Het KNMI heeft voor woensdag in het hele land code geel uitgeroepen vanwege zware windstoten, in aanloop naar de stormen Dudley en Eunice die woensdag, donderdag en vrijdag over Nederland trekken.
Volgens RTV Noord-weervrouw Harma Boer gaat het alle drie de dagen 'behoorlijk tekeer'. 'Er komt wel wat aan ja', aldus de weervrouw.
Volgens Boer leek het er eerst op dat de stormen Groningen over zou slaan, maar inmiddels lijkt het erop dat de storm wel over onze provincie komt. Ook vrijdag wordt zware storm verwacht. 'Misschien is vrijdag wel het meest spectaculair.'

Windstoten tot 120 km/u

Woensdag begint wisselvallig, maar vanaf het einde van de middag gaat het overal hard regenen en trekt de wind aan tot krachtig boven land en stormachtig langs de kust en op het IJsselmeer. Vanaf het begin van de avond zijn er in het hele land zware windstoten mogelijk van 75-90 kilometer per uur, bij buien en aan de kust rond 100 kilometer per uur. Volgens Boer is er ook kans op hagel en onweer.
De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, later uit een westelijke richting. In de loop van donderdagmiddag neemt de wind van het zuidwesten uit geleidelijk af. Vrijdag in de middag en avond zal de wind aanwakkeren tot zware storm langs de kust. Daarbij windstoten mogelijk tot in orkaankracht van 120 tot 130 kilometer per uur.