Eis: 10 jaar cel voor doden van Els Slurink (update)

De politie zocht lang naar de dader van de moord op Els Slurink
De politie zocht lang naar de dader van de moord op Els Slurink © RTV Noord
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat Jahangir A. 10 jaar de gevangenis in. Het OM vindt dat de 45-jarige man schuldig is aan doodslag op de 33-jarige psychologe Els Slurink uit Groningen in 1997.
Jahangir A., de 45-jarige verdachte uit Geldrop, zegt niets te maken te hebben met de dood van de psychologe. Maar een verklaring voor hoe zijn dna onder Slurinks nagels terechtgekomen is, heeft hij niet. Hij reageert dusdanig onbewogen op de eis van tien jaar dat de rechter hem vraagt of hij de eis wel begrepen heeft. A. knikt, maar zegt niks.

In het hart gestoken

Els Slurink werd op 21 maart 1997 dood gevonden in haar woning aan het Van Brakelplein. Ze zou een werkafspraak hebben, maar is daar nooit verschenen. Haar collega's krijgen argwaan, gaan naar haar huis en zien haar in de woonkamer liggen. Ze blijkt in het hart gestoken te zijn. Het moordwapen is nooit gevonden.
10 jaar cel geëist voor doden Els Slurink

Ruzie gehoord

Vermoedelijk is ze doodgestoken met een schaar. In haar woonkamer werd een naaiset gevonden waarvan de schaar ontbrak. Buren hebben later aan de politie verklaard dat ze een ruzie hebben gehoord in haar woning. Een mannenstem, en daarna gebonk.

Dna

Jarenlang bleef de moord onopgelost. Er waren weinig aanwijzingen: alleen een dna-mengspoor onder haar nagel, een vingerafdruk op een glas en een voetafdruk in haar tuin. De politie kan lange tijd met het dna-spoor alleen verdachten uitsluiten en niet actief opsporen.
In 2019 verandert dat. Met nieuwe technieken wordt het dna opgewaardeerd en kan het door de dna-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gehaald worden. In die database zit het dna van mensen die eerder veroordeeld zijn voor een misdrijf.
Verslaggever Noor Vloeimans volgde de rechtszaak:
Verslaggever Noor Vloeimans over de eis tegen verdachte moord op Els Slurink

Veelpleger

Er is een match met A. Hij woonde in 1997 op steenworp afstand van Slurink en stond bekend als veelpleger. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten, een overval op een snackbar en afpersing. Volgens een ex liep hij vaak met een mes op zak. Zelf ontkent hij deze feiten.
Volgens de officier van justitie kan moord niet bewezen worden. Er is geen sprake van voorbedachten rade. Ook gekwalificeerde doodslag, dat is doodslag om een ander misdrijf te verdoezelen, kan niet bewezen worden. Het zou dan gaan om inbraak, maar er zijn geen braaksporen gevonden in Slurinks woning. Ook is niet bekend of er spullen gestolen zijn.
Doodslag kan wel bewezen worden. Het is A. niet te verwijten dat hij zich niet eerder gemeld heeft bij de politie voor betrokkenheid bij deze moord. Niemand hoeft namelijk aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Wel kan hem verweten worden dat hij niet het achterste van zijn tong laat zien in de rechtszaal. 'De nabestaanden blijven daardoor, 25 jaar na de moord, alsnog met onbeantwoorde vragen zitten', zegt officier van justitie Peter van der Spek.

Hoger beroep

A. heeft tijdens de eerste zittingsdag aangegeven in hoger beroep te gaan als hij veroordeeld wordt. De rechtbank doet op 9 maart uitspraak.
Dit verhaal is aangevuld met informatie over de strafeis